Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 460-річчя від дня народження Вільяма Шекспіра (1564-1616),

англійського драматурга, поета

 

imageВільям Шекспір – англійський драматург єлизаветинської епохи, актор і поет, визнаний найвидатнішим драматургом усіх часів. Його вважають національним героєм та одним із символів Англії, її національним поетом. Твори Вільяма Шекспіра перекладені багатьма мовами світу і з’являються на театральній сцені частіше, ніж п’єси будь-якого іншого драматурга, який коли-небудь жив і творив.

Про життя великого драматурга зберіглося мало відомостей, адже перша зовсім стисла біографія вийшла друком у 1709 році, майже через 100 років після його смерті.

За офіційною версією Вільям Шекспір народився в містечку Стратфорд-на-Ейвоні (графство Уоркшир) у 1564 році, за переказами, 23 квітня. Саме тому письменник отримав прізвисько «Бард Ейвона». Прізвище Шекспіра складається з двох англійських слів «shake» і «spear», що у перекладі означає  «той, що потрясає списом».

Його батько, Джон Шекспір, був заможним ремісником, часто обирався на різні суспільні посади, а одного разу навіть був обраний мером міста. Мати, вроджена Арден, належала до одного із старих англійських прізвищ.

Вчився майбутній поет у місцевій граматичній школі, де вивчали рідну мову, а також грецьку і латинську за єдиним підручником – Біблією. За одними даними школу він не закінчив, бо батько через фінансові ускладнення забрав Вільяма до себе помічником. За іншими ж, після закінчення школи був навіть помічником шкільного вчителя.

Вісімнадцятирічним юнаком одружився з Анною Хеттевей, дочкою багатого фермера. Незабаром у них народилася дочка Сьюзен, а через два роки – близнята Джудіт і Гамнет. Однак юний батько і чоловік недовго просидів біля родинного вогнища і близько 1586 року подався до столиці.

Опинившись у незнайомому місті без засобів до існування, без друзів і знайомих, він, як підтверджують поширені легенди, заробляв перший час на життя тим, що стеріг біля театру коней, на яких приїжджали знатні актори; переписував ролі, траплялося, заміняв суфлера. Словом, задовго до того, як великий драматург вивів на сцену своїх героїв, він пізнав нелегке закулісне життя театру.

Акторської кар’єри він так і не зробив: до нащадків дійшли відомості про дві зіграні ним ролі, до того ж другорядні, – це роль тіні батька Гамлета і слуги Адама з комедії «Як вам це сподобається». Зате Шекспір досить швидко досяг успіхів на іншій ниві.

Приблизно з 1590 року він узявся за перо. 3 1593 чи 1594 року входив до трупи Джеймса Бербеджа, яка давала вистави в будинку, іменованому «Театром». А 1599 року сини Бербеджа побудували театр «Глобус», де Шекспір став одним із співвласників цього прибуткового закладу, а згодом головним драматургом трупи.

Перу геніального драматурга належать 37 сценічних творів. Серед них – комедії, історичні хроніки і трагедії, а також дві поеми – «Венера і Адоніс» (1593) та «Лукреція» (1594). Крім того, Шекспір написав 154 сонети, які знавці зараховують до числа найсвітліших творінь світової лірики.

У сучасній науці творчість Шекспіра прийнято ділити на три періоди.

Перший період (1590-1600) називають оптимістичним. Прикрашають цей період творчості перша зріла трагедія Шекспіра «Ромео і Джульєтта» і поетичні шедеври – «Сонети».

Другий період (1601-1608) свідчить про гірке прозріння гуманістів, про крах ренесансної гармонії, називають трагічним. Він представлений трагедіями «Гамлет» (1601) та «Король Лір» (1605).

Третій період (1609-1613) називають романтичним. Шекспір створює 4 п’єси, серед яких особливої уваги заслуговує «Буря».

У геніальних творіннях Шекспіра перед нами постає широка і правдива картина епохиimage англійського Відродження – в її величі і в її страшних суперечностях. Силою свого таланту він змусив глядача побачити у просторі сцени, майже без декорацій, всесвіт, минуле і майбутнє людства. Він бачив і розумів життя у всій його складності: високим і низьким, трагічним і комічним, святковим і буденним.

В останні роки творчості Шекспіра (1608-1612) його п’єси набувають іншого характеру. Вони віддаляються від реального життя. У них звучать казкові, фантастичні мотиви. Але й у цих п’єсах – «Перикл», «Зимова казка», «Буря» – драматург засуджує деспотизм і свавілля, стає на захист дорогих йому ідеалів, славить силу любові, віру і кращі риси людини, стверджує природну рівність усіх людей.

У 1612 році Шекспір написав свою останню п’єсу «Буря». Незабаром він лишив театр. Можливо, драматург пережив розчарування в англійському театрі, що ішов від того великого шляху, яким він його вів. А може, в роки мовчання він виношував задуми нових геніальних творінь, яким так і не призначено було з’явитися.

У 1612 році Шекспір покидає Лондон: між ним і трупою виникає конфлікт. Актори «Глобуса» придбали для зимових вистав театр «Бленфлайерс», де ставили спектаклі для знаті. Це вимагало від Шекспіра перебудови його естетичної системи, але поступитися творчими принципами драматург не хотів.

Останні чотири роки життя він проводить поза театром, у Стратфорді.

Протягом усього лондонського життя Шекспір купував нерухоме майно і землю, отож, коли відійшов від справ і повернувся в рідні місця, майбутнє близьких і власна старість біли забезпечені. Тільки він не дожив до старості.

Помер драматург 23 квітня 1616 року від гарячки у свій день народження. Його поховали під вівтарем церкви у рідному місті Стретфорд-на-Ейвоні.

За свої 52 роки життя Вільям Шекспір став одним із найвідоміших драматургів світу, створивши 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і 154 сонети. Найвідомішими його творами є: «Ромео і Джульєтта», «Гамлет, принц данський», «Отелло» та «Макбет».

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до ювілею видатного англійського драматурга і поета підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлені твори письменника українською та англійською мовами.

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1, 2-й поверх

Термін експонування:

18 квітня – 30 квітня 2024 р.

 

Інформацію підготувала зав. відділу

обслуговування користувачів Оксана Круліковська