Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Чорнобильської трагедії»

Ніколи не забудемо цей день,

Він слід лишив пекучий у серцях!

Знов завітав скорботний квітень,

І спогади підняв на крилах птах.

Ця катастрофа світ перевернула,

Земля від горя почорніла,

Сотні життів у вічність відлетіло.

Доземно ми вклоняємося тим,

Хто героїчно нас від лиха боронив!

Ми пам’ятати будемо завжди,

Всі згадки пронесемо через віки!

 

Тетяна Прокоф’єва 


 

image26 квітня 2024 року відзначаються 38-ми роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці і забрала життя тисяч людей, завдавши непоправної шкоди екології. З того часу в Україні щороку вшановують усіх, хто загинув та постраждав від цієї катастрофи, а також ліквідаторів наслідків аварії.

26 квітня 1986 року з різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин була викинута в атмосферу. Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Трагедія, спричинена вибухом на четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.image

Для всіх нас 26 квітня є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. Загалом у ліквідації аварії взяли участь понад 600 тис. людей. Точна кількість жертв та постраждалих невідома й досі. Тому Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. 

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день проходять пам’ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію. 

Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети, яку взяла на себе сучасна наука.

До 38-ї роковини Чорнобильської трагедії в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, на якій представлені документальні, художні твори та статті з періодичних видань про техногенну катастрофу XX століття, жахливі наслідки аварії, соціальний захист постраждалих в аварії, а також спогади про тих, хто ціною власного життя врятував світ.

Експозиція містить документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1

загальний читальний зал №1, 2-й поверх

Термін експонування: 24 квітня – 30 квітня 2024 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Юлія Шелест