Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Статті з періодичних видань

Гал, Ірина.
   Кабмін оновив правила одержання кредиту на купівлю житла переселенцями: що з’явилося нового у програмі [Електронний ресурс] / Ірина Гал // Fakty. ua : [веб-сайт]. - 2022. - 2 лют. — Електрон. дані. 

Галаур, Володимир.
   Допомогти переселенцям — наш обов’язок : центральна і місцева влада Харківщини обговорили загальні засади й конкретні кроки поліпшення життя внутрішньо переміщених осіб / Володимир Галаур // Урядовий кур’єр. - 2022. - 26 січ. (№ 15). — С. 3. 

 

Охрименко, Ольга.
   Як переселенцям оформити щомісячну адресну допомогу: докладна інструкція [Електронний ресурс] / Ольга Охрименко // Fakty. ua : [веб-сайт]. - 2022. - 9 січ. — Електрон. дані.

 

Лугова, Юлія.
   В Україні хочуть змінити порядок надання кредиту на придбання житла переселенцями: що пропонують
[Електронний ресурс] / Юлія Лугова // Fakty. ua : [веб-сайт]. - 2022. - 7 січ. — Електрон. дані.

 

Законопроєкт про права та свободи внутрішньо переміщених осіб в Україні прийнято за основу [Електронний ресурс] // Юридична практика. - 2021. - 1 груд. — Електрон. дані. 

На Луганщині реконструюють шляхи і відбудовують інфраструктуру [Електронний ресурс] // Голос України. - 2021. - 30 листоп. (№ 226). — Електрон. дані. 

 

Мінцифри повідомляє про онлайн послуги для внутрішньо переміщених осіб [Електронний ресурс] // Юридична газета. - 2021. - 13 серп. — Електрон. дані.

 

Держава має забезпечити житлом ветеранів-переселенців [Електронний ресурс] // Голос України. - 2021. - 27 лип. (№ 139). — Електрон. дані.

 

”Пишу вірші, мов особистий щоденник” // Донбас Інформ. - 2021. - № 11 (жовт.). — С. 7.
Висвітлено розповідь Людмили Перимської про життя на Донбасі до початку збройної агресії Росії та її теперішнє життя на Київщині, куди вона була вимушена переїхати. До війни вона багато років працювала старшою науковою співробітницею – селекціонеркою на Донецькій дослідній станції в селищі Опитне. Переселенка наголошує, що з роками сум і туга за рідною домівкою не зникли і волю свої почуттям вона дає коли пише вірші, де згадує довоєнне життя та розповідає про проблеми, з якими доводиться стикатися переселенцям.

 

Шмигаль обговорив із представниками Кримських татар стратегію деокупації [Електронний ресурс] // Кримська світлиця. - 2020. - 11 груд. (№ 50). — Електрон. дані.
Подано інформацію, що народні депутати України Мустафа Джемілєв і Рустем Умєров на зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем і першою заступницею міністра закордонних справ Еміне Джапаровою обговорили напрацювання Стратегії деокупації тимчасово окупованих територій та включення до Держбюджету-2021 фінансування програм для внутрішньо переміщених осіб.

 

Калхун, Ноель.
   Про статуси та реальну допомогу [Електронний ресурс] / Ноель Калхун // Дзеркало тижня. - 2021. - 30 берез. — Електрон. дані.
Йдеться про те, чому ”статус” перешкоджає вирішенню проблем переселенців. Зазначено, що закріплення за ними ”статусу” призводить до серйозних обмежень порівняно з іншими громадянами України. Наприклад, вони можуть отримувати соціальні виплати і пенсії тільки в одному банку. Щодо них здійснюються постійні перевірки. Доступ до будь-яких державних або фінансових послуг можливий лише з довідкою ВПО. Всього цього не вимагають від інших громадян.

 

Волошина, Лариса.

   Київ не підтримує лояльних громадян. А намагається не лякати вороже налаштованих / Лариса Волошина // Країна. - 2021. - № 10. — С. 22-23.
Проаналізовано політику української влади щодо деокупації Криму.

 

Саміт «Кримської платформи» поверне Крим у топ світового порядку денного [Електронний ресурс] // Кримська світлиця. - 2021. - 7 трав. (№ 18). — Електрон. дані.
Йдеться про заяву в інтерв’ю ”Радіо Свобода” міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо саміту «Кримської платформи», який відбудеться у серпні, поверне проблему окупації Криму в топ питань міжнародного порядку денного. За його словами, і в нашій країні, і в столицях інших держав готують конкретну «заяву, декларацію, хартію – чи як вона буде називатися – «Кримської платформи».

 

Зінченко, Руслана.
   Крим — це Україна [Електронний ресурс] / Руслана Зінченко // Сільські вісті. - 2021. - 2 берез. (№ 16). — Електрон. дані.
Йдеться про те, що 26 лютого в нашій країні відзначали День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цієї дати 2014 року відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної ради Криму. До Дня кримського спротиву на адмінкордоні у Херсонській області в бік окупованого півострова був запущений прапор України розміром 20 на 6 метрів. Наголошено, що в січні цього року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення, що Росія здійснювала фактичний контроль над півостровом уже від 27 лютого 2014 року.

 

Семена, Микола.
   Крим, лютий 2014-го [Електронний ресурс] / Микола Семена // День. - 2021. - 23 лют. (№ 31). — Електрон. дані.
У контексті сьомої річниці захоплення Криму у 2014-му році висвітлено інформацію щодо хронології подій того часу.

 

Атаманов, О.
   Особливості повідомлення про підозру особі, яка перебуває на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях / О. Атаманов // Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. - 2020. - № 2. — С. 64-72.
Проаналізовіано особливості правового регулювання повідомлення про підозру особі, місцезнаходження якої встановлено, місце проживання та/або перебування якої знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, а також виокремлення актуальних теоретичних і практичних проблем, що постають під час вручення письмового повідомлення про підозру особі, яка перебуває на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

 

Семена, Микола.
   Росія перетворює Крим на «чорну діру» світової економіки [Електронний ресурс] / Микола Семена // День. - 2021. - 11 лют. (№ 23). — Електрон. дані.
У контексті значного економічного падіння з 2014 року, після анексії Криму Російською Федерацією, висвітлено заходи, які намагається вживати окупаційна влада для стабілізації ситуації на півострові. Акцентовано увагу на законопроекті «Про запровадження особливого правового режиму на територіях Республіки Крим і Севастополя», розробленому Мінекономрозвитку Росії.

 

109 жителів окупованого Криму [Електронний ресурс] // День. - 2021. - 28 січ. (№ 13). — Електрон. дані.

У контексті повідомлення Кримської правозахисної групи (КПГ) зазначено, що 109 жителів окупованого Криму в 2020 році перебували в ув’язненні після винесення щодо них звинувачень із релігійних або політичних причин.

 

За час окупації у Крим переселили 200 тисяч росіян [Електронний ресурс] // Кримська світлиця. - 2021. - 8 січ. (№ 1). — Електрон. дані.
Подано інформацію, що до Криму за період окупації переселилися щонайменше 200 тисяч росіян. Наголошено, що відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду, переміщення державою-окупантом частини її власного цивільного населення на окуповану нею територію є воєнним злочином. 

 

Бабін, Борис.
   Міжнародно-правові аспекти реінтеграції територій / Борис Бабін // Право України. - 2020. - № 12. — С. 63-73.

Зазначено, що реінтеграція територій породжує низку міжнародно-правових викликів, які мають різну природу на етапах підготовки до реінтеграції, під час та після відновлення контролю над територією. Основним із них є відповідальність держави за відповідну територію та її населення до, під час та після процедури реінтеграції, а також питання правонаступництва та відповідальності. При цьому вказується, що переговорні процеси з питань припинення вогню та деескалації конфлікту не мають ознак заходів реінтеграції, а захист прав переміщених осіб не завжди є фактором реінтеграції територій

 

Плотніков, Олексій.
   Міжнародно-правова відповідальність за дотримання прав людини на окупованих територіях України / Олексій Плотніков // Право України. - 2020. - № 11. — С. 80-90.
Розглянуто питання міжнародно-правової відповідальності за дотримання і захист прав людини на окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також Донецької та Луганської областей України. Наша держава заявляє про свою відданість захисту прав громадян на окупованих територіях, водночас відповідальність за порушення прав людини на цих територіях вона поклала на Російську Федерацію (РФ). Постає питання про відповідність такого підходу міжнародно-правовим зобов’язанням України та про розподіл відповідальності за дотримання прав людини між Україною як державою-сувереном і РФ як державою-окупантом. 

 

Рєзніков, Олексій.
   Дати громадянам дієві інструменти для гідного життя : інтерв’ю / Олексій Рєзніков ; провели: Олександр Святоцький, Оексій Кресін // Право України. - 2020. - № 11. — С. 12-26. - Олексій.
Обговорено діяльність нотаріусів на тимчасово окупованих територіях України. 

 

Малишев, Олександр.
   Охорона культурної спадщини на окупованих територіях України / Олександр Малишев // Право України. - 2020. - № 11. — С. 110-126.
Аналіз наявних даних свідчить про те, що Україна вживає певні заходи щодо обстоювання своєї позиції з питань охорони культурної спадщини на окупованих територіях і реагування на відповідні посягання з боку російських загарбників. Насам перед використовуються дипломатичні інструменти та санкції. Водночас навіть на сьомому році війни цим крокам досі бракує злагодженості та політичної координації. Важливим є створення правових передумов для усунення цих проблем. Потребує взаємного узгодження вже саме законодавче визначення Україною правового режиму тимчасової окупації територій Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей (як і обов’язки окупанта з охорони культурної спадщини України).

 

Кожевнікова, А.
   Засоби захисту прав людини в умовах російсько-українського конфлікту / А. Кожевнікова // Юридичний вісник. - 2020. - № 2. — С. 233-242.
Аналізується державний захист як основний захист прав особи органами публічної влади.

 

Бойко, Іван Володимирович.
   Деякі аспекти правового регулювання деокупації Донбасу / Іван Володимирович Бойко // Наука і правоохорона. - 2020. - № 1. — С. 52-62.
Досліджено деякі аспекти правового регулювання деокупації Донбасу, а також особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України при звільненні тимчасово окупованих територій Донбасу і відновлення на цих територіях конституційного ладу, захисту прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина, забезпечення єдності та територіальної цілісності України.

 

Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію про права людини в окупованому Криму [Електронний ресурс] // Кримська світлиця. - 2020. - 18 груд. (№ 51). — Електрон. дані.
Подано інформацію, що Генеральна асамблея ООН ухвалила оновлену Резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Зазначено, що документ підтримали 64 члени ООН, проти висловилися 23 країни на чолі з Російською Федерацією, країною-окупантом Кримського півострова; утрималися 86 країн.

 

Комітет рекомендує Раді ухвалити закон, що дозволює кримчанам судитися в Україні [Електронний ресурс] // Кримська світлиця. - 2020. - 18 груд. (№ 51). — Електрон. дані.
Подано інформацію, що Комітет Верховної Ради України (ВР України) з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту ухвалити в цілому проект закону № 3048 щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Зазначено, що проектом пропонується надати можливість громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, звертатися до судів Херсонської області для розгляду цивільної справи за їх позовом або ж із клопотанням до суду міста Київ про передання справи на розгляд до суду у Херсонській області.

 

Торба, Валентин.

 Як Україні повернути Донбас / Валентин Торба // День. - 2020. - 17 груд. (№ 240/241). — Електрон. дані.

 

Козак, Ірина.

 Переселились із пекла у злидні [Електронний ресурс] / Ірина Козак // Голос України. - 2020. - 7 жовт. (№ 185). — Електрон. дані.

 

Устименко, В. А.

 Економічна безпека постконфліктних територій: деякі аспекти правового забезпечення / В. А. Устименко, Р. А. Джабраілов // Економіка та право. - 2020. - № 2. — С. 3-13.

 

Ведмідь, Михайло.

 «Ні капітуляції!» / Михайло Ведмідь // Сільські вісті. - 2020. - 15 верес. (№ 70). — Електрон. дані.

 

Голованчук, Інна. Інна Голованчук: «Внутрішньо переміщені особи — не проблема, а підсилення потенціалу місцевих громад» / Інна Голованчук ; спілкувалася Ліна Кущ // Урядовий кур’єр. - 2020. - 16 верес. (№ 179). — С. 3.

Подано матеріали розмови із заступницею міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інною Голованчук. Основні теми бесіди – проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні, які мають комплексний характер і потребують системних рішень. На її думку, оперативне та ефективне розв’язання деяких нагальних питань дасть змогу вже нині послабити соціальне напруження. Чиновниця зазначила, що крім того важливо розглядати переселенців не як проблему, а як потенціал для розвитку громад.

 

Логвиненко, Леонід.

   Тривога лише посилюється / Леонід Логвиненко // Сільські вісті. - 2019. - 6 серп. (№ 62). — С. 1, 2.


Йдеться про волонтерську родину Наталі Павлівни Журбенко, біженців з Луганська, які знайшли прихисток у Станично-Луганському районі. Описано їхні спогади про події початку окупації російськими військами Донбасу.

 

Шемчук, Віктор.

 Проблеми визначення свободи інформації і її реалізація на тимчасово окупованій території України / Віктор Шемчук // Український часопис міжнародного права. - 2019. - № 2. — С. 46-49.

 

Іляшко, О. О.

   Соціальні права мешканців тимчасово окупованих територій: проблеми реалізації / О. О. Іляшко // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія ”Юридичні науки”. - 2019. - Т. 30 (69), № 2. — С. 34-39.


Розглянуто особливості забезпечення пенсійних прав громадян як на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, у Донецькій та Луганській областях, так і на підконтрольних Україні територіях. Досліджені найпоширеніші проблеми реалізації права внутрішньо переміщених осіб на житлову субсидію. Проаналізована відповідна судова практика та зроблені пропозиції щодо спрощення здійснення та захисту соціальних прав вимушених переселенців

 

Лішик, О. П.
   Проблеми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в Україні / О. П. Лішик // Публічне управління і адміністрування в Україні. - 2019. - Вип. 10. — С. 86-89. 

 

Гузь, Н. В.
   Створення простору щодо активізації засобів масової інформації в сприянні соціальному консенсусу, врегулюванню конфліктів між внутрішньо переміщеними особами та громадами / Н. В. Гузь, Н. М. Фалько // Теорія і практика сучасної психології. - 2019. - № 1, т. 1. — С. 155-161.


Розглянуто проблему адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади, що приймають. Проаналізовано особливості впливу засобів масової інформації на формування громадської думки стосовно таких осіб, формування та підтримку позитивного іміджу внутрішньо переміщених осіб серед населення. Висвітлено досвід практичної роботи з метою створення простору щодо активізації засобів масової інформації в сприянні соціальному консенсусу, врегулюванню конфліктів між внутрішньо переміщеними особами та громадами.

 

Бережнюк, Олена.
   ”Будуйте мости, а не стіни” / Олена Бережнюк // День. - 2019. - 21-22 черв. (№ 108/109). — С. 15.


Представники Коаліції громадських організацій, які опікуються правами внутрішньо переміщених осіб та мешканців окупованих територій звели під Кабінетом Міністрів України символічний цегляний мур, щоб нагадати про наслідки збройного конфлікту на Донбасі.

 

Малолєткова, Оксана.
   Шанс на нове життя / Оксана Малолєткова // Урядовий кур’єр. - 2019. - 21 черв. (№ 115). — С. 2.

 

Уряд допоможе переселенцям отримати гідне житло // Урядовий кур’єр. - 2019. - 14 черв. (№ 111). — С. 1.


Йдеться про затвердження Кабінетом Міністрів України (КМ України) розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за житло внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, на загальну суму 24,9 мільйона гривень, а також сім’ям учасників бойових дій на території інших держав і особам з інвалідністю I-II груп із числа учасників бойових дій на території інших держав на загальну суму 199,8 мільйона гривень. Наведено коментар міністра соціальної політики Андрія Реви, який акцентував на тому, що кошти спрямовують не у невизначеному напрямі, а безпосередньо до людей.

 

Бовкун, Е. М.
   Набуття, реалізація і припинення правового статусу внутрішньо переміщеної особи в Україні / Е. М. Бовкун // Часопис Київського університету права. - 2018. - № 4. — С. 66-69.


Вивчено та проаналізовано національне законодавство України щодо набуття, реалізації і припинення правового статусу внутрішньо переміщеної особи. Виділено основні проблемні аспекти, які виникають у людини та громадянина при набутті, реалізації і припиненні правового статусу внутрішньо переміщеної особи в Україні.

 

Петренко, Павло.
   Права перселенців на лікарські послуги : відповідає міністр юстиції Павло Петренко / Павло Петренко // Україна молода. - 2019. - 5 черв. (№ 62). — С. 11.

 

Антонюк, В. П.
   Проблеми економічної активності та зайнятості ВПО, шляхи та способи їх вирішення / В. П. Антонюк, Л. В. Щетініна // Ринок праці та зайнятість населення. - 2018. - № 3. — С. 5-13.


Проаналізовано проблеми економічної активності внутрішньо переміщенних осіб, пошуку шляхів кращого використання їх трудового потенціалу.

 

Коба, Катерина.
   Три проблеми, які чекають свого вирішення в першу чергу / Катерина Коба
// Юридичний вісник України. - 2019. - 17 – 23 трав. (№ 20). — С. 8.

 

Зазначено, що наприкінці квітня 2019 року Міністерство соціальної політики оприлюднило свіжі цифри про кількість ”переселенців” – внутрішньо переміщених осіб, які змушені були втекти від війни. Це – 1,377 млн людей, які переїхали з окупованих Криму та Донбасу на підконтрольну уряду територію України. За словами автора статті, інтеграція цих громадян у нових місцях проживання важлива не лише для них самих, але й для України. Указано, що спрощення процедур, покращання співпраці Мінсоцполітики та Міністерства з питань окупованих територій повинні стати пріоритетом на найближчі місяці.

 

 

 

Остапчук, Вадим.
   ”Партизанский отряд ”Тени” первую операцию провел в Мариуполе: нас было 28, сепаратистов – 150, и все же мы отбили у них горсовет” / Вадим Остапчук ; беседу вел Игорь Осипчук
// Факты и комментарии. - 2019. - 8 – 15 мая (№ 17). — С. 4.

 

Проінформовано, що п’ять років тому в Донецьку виникла підпільна організація, яка до цього часу допомагає армії й розвідці України у війні з окупантами. Подано матеріали інтерв’ю з одним із організаторів у Донецьку партизанського загону українських патріотів ”Тіні” Вадимом Остапчуком. Він, зокрема, розповів, як отримав бойове хрещення на Майдані у Києві, а потім у Донецьку, де працював викладачем в університеті, включився, разом зі своєю дружиною, у боротьбу з російськими окупантами.

 

 

 

Скрипник, Ольга.
   П’ять років російської агресії: чи захищені жертви конфлікту? / Ольга Скрипник, Альона Луньова // Дзеркало тижня. - 2019. - 2 – 6 берез. (№ 8). — С. 13.

 

Міщенко, Іванка.
   Житло для переселенців – спільними зусиллями / Іванка Міщенко // Урядовий кур’єр. - 2019. - 28 лют. (№ 40). — С. 6.

 

Пушкар, Павло.
   Захист права власності, а також інших матеріальних та процесуальних прав внутрішньо переміщених осіб: короткий огляд застосовних норм міжнародного права та практики Європейського суду з прав людини / Павло Пушкар // Український часопис міжнародного права. - 2018. - № 1. — С. 92-100.

 

Воронцов, Павло.
   Пенсія для переселенця: вона є, але за неї треба боротися / Павло Воронцов // Голос України. - 2019. - 6 лют. (№ 24). — С. 4.
Йдеться про те, що учасники програми ”Радник з питань ВПО”, яка реалізується канадською неурядовою організацією за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, зібрали багато інформації про найважливіші події у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Працюючи в Луганській області,вони проаналізували успіхи та поразки, які сталися цього року. Радник програми Юліана Гасанбекова говорячи про виплату пенсій переселенцям зазначає, що, починаючи з 2014-го, кожен рік приносить нові труднощі – є затримки з нарахуванням пенсій, через відсутність обміну інформацією з департаментом соцзахисту виникає багато питань щодо нарахування субсидій або інших видів соціальної допомоги. Це питання виникає кожного місяця. Зокрема, існують проблеми з обміном інформацією про доходи громадян. Визначаючи своє завдання на поточний рік, організатори програми налаштовані консолідувати всі зусилля, зробити інформаційні кампанії активнішими.

 

Ульянова, Г. В.
   Механізм вдосконалення державної політики у сфері трудової міграції / Г. В. Ульянова // Економіка та держава. Серія: Державне управління. - 2018. - № 5. — С. 54-55.
Реалізація державної політики у сфері трудової міграції передбачає вирішення відповідних завдань, а саме: проблеми внутрішньої міграції, безробіття та втрата соціального статусу, зміцнення соціально-економічної безпеки, вирівнювання соціального та економічного статусу.

 

Головне – позитивно впливати на свідомість людей, які опинилися на тимчасово окупованій території // Голос України. - 2019. - 1 лют. (№ 21). — С. 3.

 

Швець, І. Б.
   Оцінка внутрішньої вимушеної міграції в Україні та її вплив на ринок праці / І. Б. Швець, О. М. Следь // Бізнес Інформ. - 2018. - № 11. — С. 272-278.

 

Ромашкіна, Олена.
   Щоб спростити голосування для внутрішньо переміщених осіб на всіх виборах / Олена Ромашкіна // Голос України. - 2019. - 24 січ. (№ 15). — С. 2.

 

Устименко, Владимир.
   О миграции переселенцев – взвешено и объективно / Владимир Устименко // Аспект. - 2018. - № 43. — С. 3.
Наведено тези виступів учасників прес-конференції: директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимира Устенка та директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Ели Лібанової, з приводу складної ситуації, що склалася у регіонах України та в населених пунктах, розташованих поблизу лінії розмежування у зв’язку із масовою міграцією переселенців. Зазначено, що навантаження на громади, які приймають переселенців, особливо там, де багато внутрішньо-переміщених осіб, збільшилось у рази. Йдеться про навантаження не на чиновників, а на інфраструктуру, яка не може витримати навантаження на школи, дитячі садки, лікарні.

 

В області розроблятимуть нову програму підтримки та адаптації переселенців // Луганщина.ua. - 2018. - 22 груд. (№ 50). — С. 3.

 

Новікова, О. Ф.
   Вимушена міграція внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України: стан, проблеми, шляхи розв’язання / О. Ф. Новікова, О. В. Панькова // Проблеми економіки. - 2018. - № 3. — С. 217-225.
Проаналізовано специфіку вимушеного переміщення населення України внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей, ситуації збройного конфлікту на сході України. Для аналізу використовувались статистичні дані, результати експертного опитування, дані досліджень і звітів міжнародних організацій. Розглянуто проблеми, що виникають у внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у зв’язку із ситуацією переміщення, мотиви переміщення з тимчасово окупованих територій, дані щодо термінів перебування в місцях переселення і планів щодо подальшого переміщення.

 

Тарасенко, Юлія.
   Стан злочинності серед внутрішньо переміщених осіб в Україні / Юлія Тарасенко // Вісник Національної академії прокуратури України. - 2018. - № 3. — С. 120-128.
Розглянуто результати анкетування прокурорів органів прокуратури України та проведено кримінологічний аналіз стану злочинності серед внутрішньо переміщених осіб в Україні на основі вказаного опитування.

 

Тарасенко, Ю. М.
   Заходи запобігання злочинам, що вчиняються внутрішньо переміщеними особами в Україні / Ю. М. Тарасенко // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія ”Юридичні науки”. - 2018. - Т. 29 (68), № 5. — С. 102-106.

 

Лішик, О. П.
   До питання визначення державного управління у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб / О. П. Лішик // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія ”Юридичні науки”. - 2018. - Т. 29 (68), № 5. — С. 8-12.
Проаналізовано основні підходи науковців до трактування поняття «внутрішньо переміщені особи». Запропоновано власне визначення «внутрішньо переміщена особа».

 

Тараканова, Ольга.
   Заходи зі сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб / Ольга Тараканова // Кадровик. UA. - 2018. - № 10. — С. 24-32.
Піднято для розгляду наступні питання: хто належить до внутрішньо переміщених осіб; за яких умов роботодавець може отримати компенсацію витрат на оплату праці внутрішньо переміщених осіб; у який строк центр зайнятості повідомляє роботодавця про відмову в компенсації.

 

Тука, Георгий.
   Георгий Тука: ”Жителям оккупированного Донбасса четыре года капитально промывают мозги. И они реально верят в то, что мира не хочет Киев” / Георгий Тука ; беседу вела Ольга Бесперстова // Факты и комментарии. - 2018. - 29 нояб. – 5 дек. (№ 47). — С. 5-6.
Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука напередодні свого 55-річного ювілею розповів про фейкові вибори у самопроголошених ”Л/ДНР”, ”пенсійний туризм”, вирішення житлових проблем переселенців та поїздки на Донбас.

 

Болотюк, Оксана.
   Оксана Болотюк: ”Кожну дію чиновників щодо переселенців потрібно вигризати” / Оксана Болотюк ; бесіду вела Оксана Онищенко // Дзеркало тижня. - 2018. - 24-30 листоп. (№ 45). — С. 11.
Подано матеріали бесіди з правозахисницею, начальником відділу в Бахмутському бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксаною Болотюк про проблеми соціального захисту переселенців.

 

Шурма, Ігор.
   Єдина інформаційна система щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти, мають бути створені негайно / Ігор Шурма // Голос України. - 2018. - 20 листоп. (№ 219).

 

Кердивар, В. В.
   Аналіз передумов виникнення синдрому жертви в умовах вимушеного переселення в межах України / В. В. Кердивар // Теорія і практика сучасної психології. - 2018. - № 2. — С. 203-206.
Проведено аналіз основних детермінантів, які впливають на формування синдрому жертви у внутрішньо переміщених осіб із зони локального військового конфлікту на сході України. Визначено комплекс основних психологічних ознак розвитку індивідуальної віктимізації осіб, які були вимушені покинути свої домівки в зоні антитерористичної операції та виїхати в інший регіон України.

 

Новак, Ірина.
   Внутрішньо переміщені особи в Україні: наміри щодо повернення / Ірина Новак // Народна творчість та етнологія. - 2018. - № 2. — С. 55-63.
Проаналізовано динамічні зміни намірів внутрішньо переміщених осіб щодо їхнього повернення до місць постійного проживання. Визначено основні соціально-демографічні характеристики внутрішньо переміщених осіб, які повернулися на тимчасово окуповані території.

 

Дегтярьова, Ірина.
   Міжнародний досвід адаптації студентів-переселенців / Ірина Дегтярьова, Юрій Кращенко // Вища школа. - 2017. - № 10. — С. 23-38.
Охарактеризовано міжнародний досвід адаптації внутрішньо переміщенних осіб до середовища закладу вищої освіти, зокрема релевантний для України досвід Грузії.

 

Антонюк, В. П.
   Соціальна справедливість оплати праці внутрішньо переміщених осіб / В. П. Антонюк, Л. В. Щетініна, С. Г. Рудакова // Бізнес Інформ. - 2018. - № 7. — С. 161-165.

 

Михальська, В.
   Вчись у кращих: проект Кіровоградської обласної ради з підтримки ВПО / В. Михальська // Місцеве самоврядування. - 2018. - № 9 (верес.). — С. 73-77.
Йдеться про успішний досвід Кіровоградської обласної ради у впровадженні проекту ”Побудуємо майбутнє разом!”. Зокрема, висвітлено роботу зі складання проектної заявки для отримання фінансування від донора. Зазначено, що проект запропоновано до фінансування Європейській Комісії в рамках програми «Support to Conflict Affected Communities in Ukraine» (Підтримка уражених конфліктом громад в Україні). Метою проекту є створення належних умов для проживання осіб, які опинилися під впливом конфлікту в Україні.

 

Лінік, Є.
   Захист права власності внутрішньо переміщених осіб / Є. Лінік, І. Булик // Вісник пенітенціарної асоціації України. - 2018. - № 1. — С. 47-54.
Досліджено проблему забезпечення й захисту права власності внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного конфлікту та проведення антитерористичної операції на Сході Україні та внаслідок анексії АР Крим і міста Севастополя.

 

Іляшко, О. О.
   Внутрішньопереміщені особи як суб’єкти права на безоплатну правничу допомогу: реалії сьогодення / О. О. Іляшко, А. В. Джуська // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія ”Юридичні науки”. - 2018. - Т. 29 (68), № 2. — С. 14-18.

 

Коноваленко, Дмитро.
   Окупований Донбас: правові проблеми внутрішньої міграції українців / Дмитро Коноваленко // Юридична газета. - 2018. - 11 верес. (№ 37). — С. 18 – 19.

 

Переселенцам разрешили сменить место голосования // Сегодня. - 2018. - 11 сент. (№ 163). — С. 2.

 

Посилено соціальний захист та права внутрішньо переміщених осіб // Демократична Україна. - 2018. - 20 лип. (№ 29). — С. 6.
    Подано інформацію про те, що 11 липня на засіданні уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України ”Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, щоб врегулювати питання призначення щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, обліку таких осіб і проходження ними фізичної ідентифікації.

 

Ахинько, Елена.
   Переселенцам построят социальное жилье / Елена Ахинько // Миг. Еженедельник (Запорожье). - 2018. - 12 июля (№ 28). — С. 5.

 

Трапезнікова, Дар’я.
   Рішення на перспективу : європейці продовжать співробітництво з українською владою для забезпечення прав переселенців / Дар’я Трапезнікова // День. - 2018. - 17 лип. (№ 124). — С. 2.

 

Уханенко, С. А.

 Шляхи вдосконалення правового регулювання здійснення адміністративних процедур внутрішньо переміщеним особам у сфері соціального захисту населення / С. А. Уханенко // Правова позиція. - 2017. - № 2. — С. 192-199.

 

Маркова, Н. В.
   Соціальний захист внутрішньо переміщенних осіб як актуальна проблема соціальної роботи в Україні / Н. В. Маркова // Вісник Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка. - 2018. - № 1, ч. 1. — С. 32-39.

 

Лиховид, Інна.
   Бізнес-план – замість безробіття : як пілотний урядовий проект допомагає переселенцям і малозабезпеченим людям / Інна Лиховид // День. - 2018. - 7 черв. (№ 99). — С. 11.

 

Юр’єва, Інна.

На тлі заваленого горизонту: переселенці у фокусі ТБ / Інна Юр’єва // Дзеркало тижня. - 2018. - 26 трав. – 1 черв. (№ 20). — С. 11.
Йдеться про висвітелення теми внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в українських засобах масової інформації (ЗМІ). Зокрема, надано інформацію про спецпроект про успішних переселенців ”Украдене щастя”, показаний на телеканалі СТБ.

 

Наливайко, Л. Р.
   Внутрішньо переміщені особи: визначення поняття / Л. Р. Наливайко // Право і суспільство. - 2018. - № 1. — С. 34-39.
Проаналізовано наукові підходи до визначення цього поняття.

 

Полегшення для переселенців : внутрішньо переміщені особи нині можуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви та декларації із зазначенням складу домогосподарства // Юридичний вісник України. - 2018. - 107 черв. (№ 22). — С. 15.

 

Дяченко, А. В.
   Інституційний механізм інтеграції внутрішньо переміщених осіб / А. В. Дяченко // Аспекти публічного управління. - 2017. - Т. 5, № 12. — С. 50-58.
Розглянуто побудову інституційного механізму інтеграції осіб, переміщених всередині країни. Проаналізовано діяльність органів державної влади від початку військових дій на Сході країни та обґрунтовано, що інституціональна структура надання послуг ВПО була ускладнена залученням багатьох міністерств та відомств до надання підтримки ВПО без будь-якої справжньої координації між ними.

 

Лиховид, Інна.
   За турботу – ”трійка” : чого переселенці чекають від держави / Інна Лиховид // День. - 2018. - 17 трав. (№ 85). — С. 10-11.
Йдеться про проблему соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні. Наведено дані дослідження проблем ВПО, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) разом із Агентством Організації Об’єднаних Націй (ООН) з питань міграції. Зазначено, що найбільші проблеми переселенців – житло та робота. Подано коментарі координаторки з адвокації громадської організації ”Донбас SOS” Ольги Гвоздьової, яка вважає, що держава не приділяє належної уваги проблемам ВПО. Наголошено, що більшість програм допомоги переселенцям здійснюють міжнародні організації, в той час як урядових програм та проектів дуже мало.

 

Кучерява, Олександра.
   Вимушеним переселенцям із інвалідністю пропонують надавати житло / Олександра Кучерява // Голос України. - 2018. - 17 трав. (№ 89). — С. 2.
  Ухвалено у першому читанні урядовий законопроект № 7304 про внесення змін до Закону України ”Про житловий фонд соціального призначення”, яким пропонується надати право внутрішньо переміщеним особам із інвалідністю та членам їхніх родин стати на соціальний квартирний облік, якщо вони не мають житла на підконтрольній українській владі території, або їх житло зруйноване чи стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції (АТО).

 

Стан інтеграції та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб в Україні на прикладі дослідження в Одеській області / Ксенія Карагяур, Олена Виноградова, Анастасія Бондаренко, Макс Бадер // Вечерняя Одесса. - 2018. - 22 марта (№ 32/33). — С. 3.

Келембет, О. С.
   Аналіз нормативно-правового забезпечення реалізації державної політики відновлення та реінтеграції деокупованих та постраждалих від військового конфлікту регіонів України / О. С. Келембет // Аспекти публічного управління. - 2017. - Т. 5, № 7. — С. 36-43.
Проаналізовані економічні, соціальні та гуманітарні проблеми, що виникли в результаті воєнного конфлікту на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Досліджено існуючу нормативно-правову базу з питань реалізації державної політики відновлення та реінтеграції деокупованих та постраждалих територій. Розглядаються закони, розпорядження та інші нормативні акти, що були прийняті з метою дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та забезпечення їх громадянських свобод.

 

Мороз, Віктор.
   Допомога внутрішньо переміщеним особам vs шахрайство стосовно держави / Віктор Мороз // Юридична газета. - 2018. - 20 берез. (№ 11). — С. 36.
Зазначено, що подання документів на здійснення грошової виплати внутрішньо переміщеній особі з недостовірними відомостями може тлумачитися як злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, та кваліфікуватися як шахрайство з подальшим притягненням винної особи до кримінальної відповідальності.

 

Кравченко, Татьяна.
   Уехать от войны : … о судьбах вынужденных переселенцев рассказала Татьяна Кравченко, которая сама уехала от войны в Черкассы, окончила школу журналистики / Татьяна Кравченко // Корреспондент. - 2018. - № 5 (16 марта). — С. 38-41.
Розглянуто ситуацію із внутрішньо-переміщеними особами з Донбасу що склалася у Черкаській області.

 

Наливайко, Л. Р.
   Досвід Республіки Грузія в утвердженні правового статусу внутрішньо переміщених осіб / Л. Р. Наливайко, М. Ю. Романов // Право і суспільство. - 2017. - № 5, ч. 2. — С. 36-39.
Розглянуто наявні механізми забезпечення правового статусу внутрішньо переміщених осіб у Республіці Грузія на підставі їх профільних нормативно-правових актів та державних програм забезпечення.

 

Попок, А. А.
   Визначення статусу біженців та внутрішньопереміщених осіб: зарубіжний досвід / А. А. Попок // Аспекти публічного управління. - 2017. - Т. 5, № 3/4. — С. 5-13.
Досліджено проблему визначення статусу біженців і осіб, переміщених всередині країни у країнах Європейського Союзу. У зв’язку із зростанням проблеми внутрішніх недобровільних переміщень в інших країнах поступово формувалося розуміння необхідності вироблення спільних підходів до розв’язання проблем осіб, переміщених у межах власних країн, та надання суверенним державам міжнародної допомоги в цій сфері. Зазначено, що у багатьох країнах Західної Європи законодавство про біженців та внутрішньо переміщених осіб досить розвинене.

 

Санина, Дарья.
   Миротворцы для Донбасса : план по их вводу можна назвать сенсационным / Дарья Санина // Медиа курьер в Украине. - 2018. - 14-20 февр. (№ 7). — С. 2.
Можливе введення на тимчасово окуповані території сходу України миротворчих військ із країн, які не входять склад ООН.

 

Басова, І. С.
   Внутрішньо переміщені особи в Україні: історично-правовий аспект / І. С. Басова // Альманах права. Людиноцентризм у праві: теоретико-прикладні засади. - 2017. - № 8. — С. 296-301.

 

Забелина, Юлия.
   Торговля с ОРДЛО и не только : семь вещей, которые нужно знать о громком законе по Донбассу / Юлия Забелина, Артур Гор // Аргументы недели. - 2018. - 23 янв. (№ 4). — С. 4.

Бовкун, Е. М.
   Поняття «внутрішньо переміщена особа» в сучасному конституційному праві України / Е. М. Бовкун // Альманах права. Людиноцентризм у праві: теоретико-прикладні засади. - 2017. - Вип. 8. — С. 111-116.

 

Ведмідь, Михайло.
   Гуманітарна криза на Донбасі / Михайло Ведмідь // Сільські вісті. - 2017. - 15 груд. (№ 98). — С. 1.

Чижов, Денис Анатолійович.
   Особливості забезпечення права на соціальний захист внутрішньо переміщених осіб в Україні / Денис Анатолійович Чижов // Часопис Київського університету права. - 2017. - № 2. — С. 163-167.

 

Галата, Світлана.
   Прапор над школолю / Світлана Галата // Освіта України. - 2017. - 6 листоп. (№ 43). — С. 11.
Представлено діяльність шкіл Красногорівки Донецької області після звільнення від сепаратистів.

 

Кробець, М. П.
   Шляхи підвищення ефективності адміністративно-правового забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб в Україні / М. П. Кробець // Наука і правоохорона. - 2017. - № 1. — С. 103-111.

Бойков, А. Г.
   Обов’язки внутрішньо переміщених осіб як елемент їх правового статусу / А. Г. Бойков // Наука і правоохорона. - 2017. - № 1. — С. 48-53.

 

Нестеренко, Олена.
   Особливості правової соціалізації внутрішньо переміщених осіб / Олена Нестеренко // Підприємництво, господарство і право. - 2017. - № 5. — С. 185-188.

 

Шевчук, Віталій.
   у Кості немає батьків, але в нього є ”Янголи милосердя” : волонтерська група «Янголи милосердя» з далекої Португалії систематично допомагає бійцям АТО, діткам-сиротам та переселенцям з тимчасово окупованих територій Донбасу / Віталій Шевчук // Голос України. - 2017. - 20 верес. (№ 173). — С. 5.

 

Власенко, Ю. К.
   Соціально-політичні аспекти державного регулювання питань внутрішньо переміщених осіб / Ю. К. Власенко // Молодий вчений. - 2017. - № 4, ч.1. — С. 33-36.

 

Торба, Валентин.
   Внутрішньо залишені … : на четвертому році війни у держави й досі немає чіткої програми щодо адаптації переселенців / Валентин Торба // День. - 2017. - 7 верес. (№ 157). — С. 4.

 

Бартків, Оксана.
   Соціально-педагогічна робота з внутрішньо переміщеними особами: сутність та зміст / Оксана Бартків // Молодь і ринок. - 2017. - № 6. — С. 71-75.

 

Терюханова, І.
   Вирішення проблем працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в Україні з урахуванням зарубіжного досвіду / І. Терюханова, Т. Тимошек // Україна: аспекти праці. - 2016. - № 5/6. — С. 52-58.

Новикова, Ольга.
   
Шлях переселенця: від адаптації до інтеграції / Ольга Новикова // Дзеркало тижня. - 2017. - 1-7 лип. (№ 25). — С. 1, 6.

 

   Як переселенцям отримати виплати // Голос України. - 2017. - 8 черв. (№ 102). — С. 5.

 

Губаш, Михайло.
   Внутрішні переселенці: три роки невизначеності / Михайло Губаш // Сільські вісті. - 2017. - 7 квіт. (№ 27). — С. 1, 2.

 

Лушпієнко, Юлія.
   Конституційно-правовий статус біженців та внутрішньо переміщених осіб в Україні / Юлія Лушпієнко // Підприємництво, господарство і право. - 2017. - № 2. — С. 188-193.
Досліджено теоретико-правові засади конституційно-правового статусу біженців і внутрішньо переміщених осіб, здійснено аналіз особливостей їх конституційно-правового статусу, а також сформулювано висновки та пропозиції, спрямовані на вдосконалення конституційного законодавства в цій сфері.

 

Ярош, Дмитро.
   Дмитро Ярош: ”міфічний” і реальний : в інтерв’ю – про настрої на передовій та політичні перспективи / Дмитро Ярош ; бесіду вела Анастасія Руденко // День. - 2017. - 2-3 черв. (№ 93-94). — С. 13.

 

Гончарова, Єлизавета.
   Шляхи деокупації : про можливі сценарії подолання наслідків розмежування Донбасу / Єлизавета Гончарова // Український тиждень. - 2017. - № 19 (12-18 трав.). — С. 20-21. - (Окуповані території).

 

Казанський, Денис.
   Міністерство порожнечі : Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб найпарадоксальніше в Україні. Адже Вадим Черниш, що його очолює, по суті, є міністром того, чого офіційно не існує. Захоплений бойовиками Донбас досі де-юре не визнаний окупованою територією, і закону, який чітко регулював би відносини з підконтрольними бойовикам районами, досі немає / Денис Казанський // Український тиждень. - 2017. - № 19 (12-18 трав.). — С. 13-14. - (Окуповані території).

 

Хромей, В. В.
   Гарантії реалізації конституційного права на працю учасникам бойових дій (АТО) / В. В. Хромей // Право і суспільство. - 2017. - № 1. — С. 45-50.

 

Фесенко, Владимир.
   Нельзя разбрасываться своими территориями : на днях Комитет местного самоуправления Верховной Рады свернул законопроект о временнно оккупированных территориях, который фактически признавал оккупацию Донбасса / Владимир Фесенко // Корреспондент. - 2017. - № 16 (21 апр.). — С. 12.

 

Турчинов, Олександр.
   Секретар РНБОУ Олександр Турчинов: ”Без прямого російського втручання ми б уже до кінця травня звільнили всю територію Донецької та Луганської областей” / Олександр Турчинов // Народна армія. - 2017. - 20 квіт. (№ 16). — С. 4-5.

 

Бойко, Іван.
   Кремль шантажує людьми : окупанти та бойовики заблокували процес звільнення заручників через участь представників ОБСЄ / Іван Бойко // Україна молода. - 2017. - 20 квіт. (№ 48). — С. 2.

 

Зятьєв, Сергій.
   Три роки АТО: новітня історія боротьби українців за своє майбутнє : 13 квітня 2014 року Рада національної безпеки і оборони України оголосила про початок антитерористичної операції в східній частині України / Сергій Зятьєв // Народна армія. - 2017. - 13 квіт. (№ 15). — С. 10.

 

Маринюк, Игорь.
   Когда на твою землю приходит война, ты должен сделать выбор … / Игорь Маринюк ; беседу вел Юрий Харченко // Запорозька Січ. - 2017. - 16 лют. (№ 30-33). — С. 29.
Бесіда з головою громадянської організації ветеранів АТО ”Щит” Ігорем Маринюком.

 

Трубавіна, І. М.
   Проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні як основа соціально-педагогічної роботи з ними / І. М. Трубавіна // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. - 2015. - № 8. — С. 434-446.

 

Николаева, Ольга.
   Порошенко подписал важный для Донбасса закон : Президент Украины Петр Порошенко подписал Закон ”О внесении изменений в некоторые законы Украины относительно усиления социальной защиты лиц, проживающих на временно оккупированных территориях и в населенных пунктах на линии столкновения” [принятого Верховной Радой Украины 7.02.2017 г.] / Ольга Николаева // Донбасс. - 2017. - 10 марта (№ 10). — С. 1.

 

Романюк, М. Д.
   Закордонна трудова міграція та рееміграція в контексті національної безпеки України / М. Д. Романюк // Регіональна економіка. - 2016. - № 4. — С. 22-30.

 

Кабмін затвердив порядок вивезення і ввезення товарів у зону АТО // Вісті Донбасу. - 2017. - 7-9 берез. (№ 8). — С. 3.
Порядок переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції, затверджений Кабінетом Міністрів України.

 

Президент підписав закон щодо посилення соціального захисту дітей, які проживають на окупованих територіях та на лінії зіткнення // Вісті Донбасу. - 2017. - 7-9 берез. (№ 8). — С. 2.

 

Проценко, Т. О.
   Правовий статус внутрішньо переміщених осіб в Україні / Т. О. Проценко // Наука і правоохорона. - 2016. - № 2. — С. 5-15.

Журавльова, Г. С.
   Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб: міжнародний досвід та Україна / Г. С. Журавльова // Часопис Київського університету права. - 2016. - № 4. — С. 52-56.

 

Ченшова, Н. В.
   Проблематика вдосконалення законодавства України у сфері регулювання статусу біженця та його гармонізації з правом Європейського Союзу / Н. В. Ченшова // Альманах міжнародного права. - 2015. - Вип. 9. — С. 64-72.
Розкрито поняття статусу біженця, вимушеного переселенця та внутрішньо переміщеної особи, з’ясовано їх сутність. Особливу увагу приділено терміну ”внутрішньо переміщена особа”.

 

Василенко, Леонід.
   Переселенці поскаржилися омбудсмену на соціальну невлаштованість : Маріуполь відвідала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. На зустріч із омбудсменом прийшли не тільки маріупольці й жителі прилеглих селищ, що перебувають на лінії розмежування, а й переселенці з Луганської і Донецької областей / Леонід Василенко // Голос України. - 2017. - 17 берез. (№ 49). — С. 5.

 

1000 дней великого исхода : в феврале 2017-го года исполняется 1000 дней с начала массового отъезда донетчан и луганчан из родных городов в связи с началом военных действий. Как изменилась их жизнь, жизнь украинцев вообще, как поменялась ситуация в стране? Корреспондент попытался наглядно показать произошедшие изменения, а заодно и попытаться увидеть не зависящий от судьбы каждого отдельного человека образ ”среднего переселенца” – так сказать, эпос в цифрах / данные Украинского Института стратегий глобального развития и адаптации // Корреспондент. - 2017. - № 8 (24 февр.). — С. 26-27.

 

Копанева, Екатерина.
   Студентам, проживающим на временно оккупированных территориях, предоставили льготы на обучение в украинских вузах / Екатерина Копанева // Факты и комментарии. - 2017. - 3 марта. (№ 32). — С. 2  

 

У Дніпрі відкрився центр підтримки переселенців і АТОвців // Зоря (Дніпропетровськ). - 2016. - 21 груд. (№ 100). — С. 14.
Відкриття у м. Дніпрі Центру психічного здоров’я і травматерапії ”Форпост HELP”, для підтримки переселенців та військовослужбовців-учасників АТО на сході України.

 

Горобець, Христина.
   Активізація внутрішньо переміщених осіб, інтеграція у громади — : така мета соціального проекту ”Школа волонтерів”. Реалізувала задум протягом жовтня—грудня 2016 року Всеукраїнська громадська організація ”Поруч” за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft fur Іnternatіonale Zusammenarbeіt (GІZ) GmbH, що діє за дорученням уряду Німеччини / Христина Горобець // Голос України. - 2017. - 8 лют. (№ 24). — С. 7.

 

Миколюк, Оксана.
   Старі проблеми і трохи позитиву : що за минулий рік змінилося у ставленні держави до переселенців / Оксана Миколюк // День. - 2017. - 2 лют. (№ 17). — С. 11.

 

Дудаш, Оксана.
   Найбільша проблема – житлова : в Ужгороді обговорили актуальні питання в роботі з переселенцями / Оксана Дудаш // День. - 2017. - 26 січ. (№ 12). — С. 2.

 

Саакян, Олег.

”Звільнення Донбасу залежить від того, чи відбудеться деокупація всієї країни” / Олег Саакян ; бесіду вела Валентина Рингель // Веч. вісті. - 2017. - 10-15 січ. (№ 1). — С. 5.

Лиховид, Інна.
   Маршрут проти дискримінації : правозахисники просять уряд змінити низку постанов, які порушують права переселенців / Інна Лиховид // День. - 2016. - 1 груд. (№ 219). — С. 10.

 

Кременовська, І. В.
   Правові підойми розв’язання житлових проблем внутрішньопереміщених осіб та активізації їх підприємницької діяльності / І. В. Кременовська // Економіка України. - 2016. - № 10. — С. 87-97.

 

Лутковська, Валерія.
   Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська: ”Розробляємо національну стратегію щодо переселенців” / Валерія Лутковська ; бесіду веде Інна Косянчук // Урядовий кур’єр. - 2016. - 30 листоп. (№ 225). — С. 6.

 

Німеччина продовжить допомагати області облаштовувати переселенців // Запорізька правда. - 2016. - 6 жовт. (№ 39). — С. 24.

 

Риндзак, О. Т. Соціокультурні аспекти інтеграції внутрішньо переміщених осіб у регіональному вимірі / О. Т. Риндзак // Регіон. економіка. - 2016. - № 3. — С. 120-127.

 

Захистити права і свободи вимушених переселенців // Голос України. - 2016. - 22 груд. (№ 244). — С. 3.

 

Тищенко, Н. І.

Внутрішньо переміщені особи в Україні як проблема сьогодення / Тищенко Н. І., Б. Ю. Піроцький // Молодий вчений. - 2014. - № 10. — С. 124-126.

 

Штода, І. В.

Аналіз взаємодії органів влади та вимушено переселених осіб з окупованих територій та зони проведення АТО / І. В. Штода // Часопис Київ. ун-ту права. - 2016. - № 2. — С. 140-146.

 

Лиховид, Інна.

Облік переселенців ”по-новому” : Кабмін створює реєстр внутрішньо переміщених осіб із даними про їхні потреби. Чи стане це новим витком відносин між державою та ВПО? / Інна Лиховид // День. - 2016. - 28 верес. (№ 174). — С. 11.

 

Келін, Вальтер.

На своїй землі, в чужому домі : Вальтер Келін: ”Робота з внутрішньо переміщеними особами має стати частиною держ. стратегії” / Вальтер Келін ; бесіду вів Валентин Торба // День. - 2016. - 28 верес. (№ 174). — С. 5.

 

Власенко, Вікторія.

В ООН закликають поновити виплати пенсій переселенцям : спецдоповідач ООН домагається, аби Київ активно імплементував закон про допомогу цій категорії співгромадян / Вікторія Власенко // Уряд. кур’єр. - 2016. - 10 верес. (№ 170). — С. 3.

 

Мураховська, Валентина.
   ”У мирний час хотіли шику. Тепер просять, аби міцно” : стіни у розбомблених будівлях підмащують глиною і вапном / Валентина Мураховська // Газета по-українськи. - 2016. - 29 лип. (№ 61). — С. 5.
Повернення біженців із зони АТО на свої місця проживання.

 

Сборщикова, Вероника.
   Очереди за новыми справками переселенца растянулись на месяцы : очередное ”упрощение” от правительства добавило людям проблем / Вероника Сборщикова // КП в Украине. - 2016. - 6 июля (№ 145). — С. 7.
Ухвалені Кабінетом Міністрів України зміни до порядку реєстрації переселенців та оформлення ними соціальних виплат.

 

Соціальні виплати переселенцям: в очікуванні зрушень // Вісті Донбасу. - 2016. - 30 черв. (№ 26). — С. 4.

 

Семенчук, Влад.
   Налагодити комунікації із переселенцями / Влад Семенчук // Голос України. - 2016. - 1 лип. (№ 120). — С. 5.
Конференція ”Відновлення на сході України”, організована у Києві Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і ВПО та Міжнародною організацією з міграції.

 

Курган, Сергей.
   ”Претендовать на социальные выплаты теперь можно лишь после того, как будет доказано, что переселенец действительно живет на контролируемой украинскими властями территории” : правительство внесло изменения в ряд постановлений касающихся финансирования почти двух миллионов украинцев, покинувших свои дома в оккупированых Россией населенных пунктах / Сергей Курган // Факты и комментарии. - 2016. - 23 июня (№ 112). — С. 7.

 

Миколюк, Оксана.
   Образ переселенців формують ЗМI : ставлення українців до внутрішньо переміщених осіб позитивне або нейтральне, але житло їм орендують неохоче / Оксана Миколюк // День. - 2016. - 23 черв. (№ 79). — С. 10.

 

Прокопенко, Марія.
   Знову – ”ляпас” переселенцям : уряд нарешті врегулював отримання соцвиплат ВПО. I планує розглянути … нові дискримінаційні норми / Марія Прокопенко // День. - 2016. - 10-11 черв. (№ 101/102). — С. 15.

 

Сборщикова, Вероника.
   Правительство приняло ”механизм наказания переселенцев” : штамп миграционки заменили на жесткие проверки / Вероника Сборщикова // КП в Украине. - 2016. - 10 июня (№ 124-125). — С. 7.

 

Шевченко, Ірина.
   Юридичний казус ”зацікавлених органів”, або Чому тисячі внутрішніх переселенців, які проживають на підконтрольній території, понад три місяці не можуть отримати законних виплат / Ірина Шевченко // День. - 2016. - 26 трав. (№ 90). — С. 10.

 

Крамаренко, Олександр.
   На чужині – не ті люди … : чи легко бути біженцем із Донбасу в брехливій країні? / Олександр Крамаренко // Україна молода. - 2016. - 26 трав. (№ 66). — С. 6.
Ситуація навколо облаштування та адаптації біженців з окупованої території Донбасу.

 

Лиховид, Інна.
   Казки від … Павла Розенка : СБУ та Мінсоцполітики не знайшли жодних порушень у призначенні державних виплат переселенцям. Чому відбувалася масштабна перевірка півмільйона осіб? / Інна Лиховид // День. - 2016. - 25 трав. (№ 89). — С. 9.

 

Мельниченко, Володимир.
   На роботу – без бар’єрів : працедавцям заборонили встановлювати випробувальний термін для переселенців, матерів-одиначок і вагітних / Володимир Мельниченко ; бесіду вела Наталія Васюнець // Експрес. - 2016. - 23 трав. (№ 38). — С. 5.

 

Лутковська, Валерія.
   Переселенці мають потенціал, який повинен служити розвитку країни / Валерія Лутковська ; розмовляла Наталя Гелетко // Голос України. - 2016. - 2 берез. (№ 39). — С. 4.

 

Нефьодова, Алла.
   Багатодітні переселенці : 65% переселенців виживають на 1330 грн, лише у 27% дохід становить 1331—2500 грн. Такі дані опитування, проведеного в березні Міжнародною організацією з міграції спільно з Українським центром соціальних реформ / Алла Нефьодова // Дзеркало тижня. - 2016. - 29 квіт. – 14 трав. (№ 16). — С. 12.

 

Лосєв, Ігор.
   Кримські переселенці та шлях додому : як консолідувати вигнанців із півострова / Ігор Лосєв // Укр. тиждень. - 2016. - № 17/18 (29 квіт. - 12 трав.). — С. 8-9. - (Окуповані території).

 

Бєляєва, Катерина.
   Кому за Крим відповідати? / Катерина Бєляєва // Юрид. газета. - 2016. - 19 квіт. (№ 16). — С.44. - (Судова система).
Семінар ”Забезпечення прав людини та доступу до правосуддя в умовах передачі юрисдикції адміністративних судів Автономної Республіки Крим” за ініціативи Вищого адміністративного суду України, а також керівництва спільного проекту Європейського Союзу і Ради Європи ”Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні” та проекту РЄ ”Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні” 11-12 квіт. 2016 р.

 

Кадишева, Ольга.
   Порятуйте наші душі : [розмова з активісткою волонтерського об’єднання «Станція Харків», психологом О. Кадишевою про психологічну підтримку та соціальну реабілітацію людей з посттравматичним стресовим розладом / Ольга Кадишева ; спілкувався Віталій Стегній] // Демокр. Україна. - 2016. - 18 берез. (№ 11). — С. 6.

 

Малко, Роман.
   Після порятунку : представники міжнародних організацій про ефективні моделі допомоги внутрішнім переселенцям / Роман Малко // Укр. тиждень. - 2016. - № 16 (22-26 квіт.). — С. 26-27.

 

Вордлі, Джефф.
   Джефф Вордлі: ”Основний рух переселенців уже припинився” : у послужному списку голови філії Управління верховного комісара ООН у справах біженців у Дніпропетровську – робота в конфліктах у Руанді, Кенії, Хорватії, Косові, Судані, Іраку. Останній рік він провів в Україні, курируючи підтримку внутрішніх переселенців у Дніпропетровській області / Джефф Вордлі ; спілкувалася Анна Корбут // Укр. тиждень. - 2016. - № 16 (22-26 квіт.). — С. 21-22.

 

Як переселенцю отримати виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю [від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності] // Віче. - 2016. - № 5-6. — С. 18-19.

 

Косий, Микола.
   Псевдопереселенці незаконно одержали мільярд : Служба безпеки України перевіряє харківських переселенців і заявляє про незаконні схеми соціальних виплат майже 28 тисячам фіктивних внутрішньо переміщених осіб на суму понад мільярд гривень на рік / Микола Косий // Голос України. - 2016. - 14 квіт. (№ 68). — С. 5.

 

Панченко, Александр.
   Куда и почему едут переселенцы : пенсионеры мигрируют между Украиной и ”республиками”, а молодые ищут жилье и работу / Александр Панченко, Христина Коновалова // Сегодня. - 2016. - 8-10 апр. (№ 66). — С. 6.

 

Смирнова, Елена.
   ”Ни в одном документе, касающемся переселенцев, не сказано, что миграционная служба должна ставить в паспорт штамп о временном месте жительства” : вынужденные переселенцы жалуются на то, что отметку о временной регистрации им делают прямо в паспортах / Елена Смирнова // Факты и комментарии. - 2016. - 30 марта (№ 57). — С. 2.

 

Алієв, Алім.
   ”Важливо давати переселенцям вудочку, а не рибу” : співзасновник проекту ”Крим SOS” Алім Алієв – про проблеми інтеграції кримських переселенців, реалії життя на півострові та віру як шлях до порозуміння / Алім Алієв ; бесіду вела Дар’я Бавзалук // Україна молода. - 2016. - 30 берез. (№ 39). — С. 6.

 

Як вирішуються питання переселенців? : [інтерв’ю з фахівцями в галузі реалізації стратегії європейської програми ”Міжкультурні міста”] / Світлана Афанасьєва, Тетяна Гнатів, Вікторія Порічка, Олена Дубиніна, Олена Шуліка, Ніна Скорик ; розпитувала Інна Борисова // Демокр. Україна. - 2016. - 19 лют. (№ 7). — С. 8.

 

Лібанова, Е. М.
   Вимушене переселення з Донбасу: масштаби та виклики для України : За матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 8 жовтня 2014 р. / Е. М. Лібанова // Вісн. Нац. Акад. Наук України. - 2014. - № 12. — С. 15-24.

 

Сборщикова, Вероника.
   ”Чистка” переселенцев началась : статуса лишили уже около 200 тысяч человек / Вероника Сборщикова // КП в Украине. - 2016. - 24 февр. (№ 40). — С. 5.
Ситуація навколо призупинення Кабінетом Міністрів України соціальних виплат для 200 тисяч осіб, які отримували їх за документами вимушених переселенців.

 

Середа, Вікторія.
   Причина переселення – загроза життю / Вікторія Середа ; підготувала Інна Борисова // Демокр. Україна. - 2016. - 29 січ. (№ 4). — С. 6.

 

Миколюк, Оксана.
   Життя «у невизначеності» … : Фахівці ламають психічні шаблони переселенців і доводять, що важливішою за матеріальну допомогу є активізація внутрішніх ресурсів / Оксана Миколюк // День. - 2016. - 12-13 лют. (№ 24/25). — С. 15.

 

Ісіпчук, Наталія.
   Рідні міста повертаються у снах і мріях / Наталія Ісіпчук // Голос України. - 2015. - 16 груд. (№ 237). — С. 7.

 

Литовченко, Наталія.
   ПДФО та ЄСВ із сум лікарняних переселенцям з території АТО / Наталія Литовченко, Оксана Марінець // Вісник. Право знати все про податки і збори. - 2015. - № 40. — С. 33-34.

 

Патра, Світлана.
   Волонтер Олександр Петров допомагає вимушеним переселенцям на Донбасі / Світлана Патра // Слово Просвіти. - 2015. - 10-16 груд. (№ 49). — С. 5.

 

Коваль, Любомира.
   Інтеграція чи повернення? : результати річниці чинності закону про тимчасово переміщених осіб: чи всі очікування справдилися / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 28 жовт. (№ 200). — С. 1, 5. - (Події та коментарі).

 

Коваль, Любомира.
   Вимушені переселенці зможуть отримати субсидії : уряд вніс додаткові зміни до порядку надання державної допомоги на сплату за житлово-комунальні послуги / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 26 верес. (№ 178). — С. 2.

 

Наталия Королевская: ”Дать возможность проголосовать переселенцам - это показать, что страна едина” // Знамя Индустрии: регион. газета. - 2015. - 17 сент. (№ 38). — С. 2.
Комент. нар. депутата України Наталії Королевської щодо перспектив ухвалення Верховною Радою законопроектів про участь у виборах вимушених переселенців на новому місці проживання.

 

Коваль, Любомира.
   Чи хочуть переселенці в село : побутує думка, що більшість із них прагне оселитися у містах, бажано мільйонниках. Чи це насправді так, з’ясовував «УК» / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 23 верес. (№ 175). — С. 5. - (Події та коментарі)

 

Переселенцям треба надати право обирати : група ”Партія ”Відродження” звертається до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з вимогою поставити на голосування законопроект щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам. Про це під час брифінгу заявив співголова групи Віктор Бондар // Голос України. - 2015. - 16 верес. (№ 171). — С. 4.

 

В Україні вже майже півтора мільйона вимушених переселенців // Голос України. - 2015. - 12 верес. (№ 169). — С. 2.
Зустріч голови Ком. з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі та члена комітету Рефата Чубарова зі спеціальним доповідачем Ради ООН з прав людини Крістофом Хейнсом.

 

Воронцов, Павло.
   Про компенсацію жителям Донбасу за втрачене житло : народний депутат Наталя Веселова родом із Донецька, брала участь у створенні добровольчого батальйону ”Донбас”, тому вона частий гість у військових підрозділах, які дислокуються в зоні проведення АТО. Цього разу Наталя побувала в бійців батальйону ”Луганськ-1”, у центрі підготовки військовослужбовців і працівників міліції, на навчаннях підрозділу особливого призначення УМВС України в Луганській області / Павло Воронцов // Голос України. - 2015. - 8 верес. (№ 165). — С. 3.

 

Сборщикова, Вероника.
   Переселенцев проверят на подлинность : вот только как будет происходить эта процедура, в правительстве пока не говорят / Вероника Сборщикова // Комсомольская правда в Украине (Киевский выпуск). - 2015. - 26 авг. (№ 184). — С. 4

 

Рахновецький, Єгор.
   Півострів надії : стратегію деокупації та реінтеграції Криму буде визначено восени. А до кінця 2015 року влада обіцяє створити дорадчий орган, який займатиметься поверненням Криму. Про це йшлося 18 травня під час слухань «Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь», ініційованих Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування / Єгор Рахновецький // Віче. - 2015. - № 11. — С. 14-16.

 

Вдовиченко, Галина.
   Руйнування шаблонів Донбасу : це той випадок, коли варто було спробувати охопити увагою усю програму фестивалю ”Донкульт” / Галина Вдовиченко // Високий замок. - 2015. - 3-5 лип. (№ 70). — С. 2.
Зустріч з відомою блогеркою та письменницею Оленою Степовою (донедавна жила у маленькому селищі на Луганщині, на кордоні з Росією), під час якої авторка книги ”Все буде Україна, або Історії із зони АТО” розповідала про партизан Луганщини і російських волонтерів, що допомагають українській армії.

 

Романюк, Тарас.
   Як допомогти внутрішнім переселенцям і забезпечити їхні права : відповіді на ці запитання шукали вчені-правовики, які взяли участь у конференції ”Права вимушених переселенців: забезпечення та захист (міжнародний та вітчизняний досвід)” / Тарас Романюк // Віче. - 2015. - № 7 (квіт.). — С. 25.

 

Золотько, Ярослава.
   Нова домівка для переселенців : у Києві відкрив двері Центр для вимушених переселенців / Ярослава Золотько // Хрещатик. - 2015. - 23 черв. (№ 88). — С. 1.

 

Золотько, Ярослав.
   Київ об’єднує українців : міська влада створить Координаційний центр з питань переселенців / Ярослав Золотько // Хрещатик. - 2015. - 18 черв. (№ 86). — С. 2.

 

Коваль, Любомира.
   Ощадбанк полегшить життя пересленцям : виплати тимчасово переміщеним особам відновилися, їх фінансують вчасно і повністю / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 2 лип. (№ 117). — С. 3.

 

Лиховид, Інна.
   А жити де? : юристи підготували законопроект щодо відшкодування переселенцям вартості зруйнованого житла. Процедура може розтягнутися на 10-15 років / Інна Лиховид // День. - 2015. - 1 лип. (№ 113). — С. 9.
Перспективи розгляду у Верховній Раді України законопроекту ”Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” щодо компенсації вартості пошкодженого майна.

 

Миколюк, Оксана.
   Чому переселенці не йдуть у медзаклади? : Громадськість вимагає від МОЗ плану дій, який би допоміг внутрішньо переміщеним особам отримати вчасну та якісну допомогу / Оксана Миколюк // День. - 2015. - 23 черв. (№ 108). — С. 10.

 

Сборщикова, Вероника.
   Украина заняла 9-е место в мире по количеству переселенцев : и стала единственной европейской страной в списке / Вероника Сборщикова // Комсомольская правда в Украине (Киевский выпуск). - 2015. - 20 июня (№ 130). — С. 3.

 

Кущ, Ліна.
   Допомогу переселенцям пропонують переглянути з урахуванням інфляції / Ліна Кущ // Голос України. - 2015. - 19 черв. (№ 108). — С. 3.
Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення у Слов’янську (Донецька область).

 

Виноградова, Г. В.
   Житло для внутрішньо переміщених осіб у системі житлового фонду спеціального призначення / Г. В. Виноградова
// Юрид. наука. - 2015. - № 1. — С. 21-29. - (Житлове право).

Досліджено актуальні питання нормативно-правового регулювання функціонування житлового фонду спеціального призначення в цілому та його складового елементу - житлового фонду для тимчасового проживання громадян, зокрема. Проаналізовано нове законодавство в частині забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та акцентована увага на необхідності внесення змін до житлового законодавства.

 

Паниотто, Владимир.
   Лишь бы не было войны : генеральный директор Киевского международного института социологии Владимир Паниотто рассказал Фокусу о том, какие скрытые конфликты обострились в обществе в последнее время / Владимир Паниотто ; интервью провела Елена Струк // Фокус. - 2015. - № 22 (5 июня). — С. 28-29.
   Інтерв’ю з українським соціологом Володимиром Паніотто щодо найважливіших трансформацій, які відбулися з суспільством за рік російсько-української війни: волонтерство, розвиток громадянського суспільства, безпрецедентна міграція (фактично з Донбасу виїхало населення Латвії), проблеми реінтеграції окупованих територій.

 

Войнова, Наталія.
   Декілька порад для переселенців : Як навчити дітей бачити й створювати світ довкола себе / Наталія Войнова // День. - 2015. - 5-6 черв. (№ 96/97). — С. 12.

 

Коваль, Любомира.
   Переселенців навчатимуть у Європі : Мінсоцполітики пропонує нестандартні шляхи працевлаштування внутрішньо переміщених осіб / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 10 черв. (№ 102). — С. 1, 4.

 

Розенко, Павло.
   Павло Розенко: ”Чиниться масштабний спротив скасуванню системи спецпенсій” : в ексклюзивному інтерв’ю Тижню міністр соцполітики розповів про своє бачення пенсійної реформи, оподаткування та детінізацію заробітної плати, субсидії для населення, а також надання допомоги переселенцям і учасникам АТО / Павло Розенко ; спілкувалася Тетяна Омельченко // Укр. тиждень. - 2015. - № 21 (29 трав. - 4 черв.). — С. 12-13.

Сборщикова, Вероника.
   Переселенцы из Донбасса: без работы и без жилья : за год после начала конфликта мало кто из них более-менее сносно устроился на новом месте / Вероника Сборщикова // Комсомольская правда в Украине (Киевский выпуск). - 2015. - 30 мая (№ 113). — С. 5.

 

Популях, Ірина.
   Вони знайшли домівку / Ірина Популях // Надзвичайна ситуація. - 2015. - № 4. — С. 23.
    Про психологічну допомогу вимушеним переселенцям у ДСНС Кіровоградщини.

 

Долаючи перешкоди / Підготувала Ірина Цушко // Надзвичайна ситуація. - 2015. - № 3. — С. 18-21.
    Рятувальники розвідують нові маршрути безпечного переміщення вимушених переселенців із Донбасу та доставки гуманітарної допомоги в населені пункти східних регіонів.

 

Буткевич, Богдан.
   Внутрішні неповерненці: Крим : за оцінками ООН, в Україні вже понад 1,2 млн. внутрішньо переміщених осіб, тобто біженців з окупованих російсько-терористськими військами територій Криму та Донбасу / Богдан Буткевич // Укр. тиждень. - 2015. - № 20 (22-28 трав.). — С. 32-33. - (Початок. Продовження: № 21 (29 трав.-4 черв.).-С. 26-29.).

 

Крамаренко, Олександр.
   ”Ми існуємо, почуйте нас!” : відкритий лист Прем’єр-міністру України від імені півтора мільйона переселенців / Олександр Крамаренко // Україна молода. - 2015. - 20 трав. (№ 67). — С. 4.
    Відкритий лист вимушеного переселенця з Луганська до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням звернути увагу на проблеми біженців та переселенців і надати їм необхідну допомогу.

 

Покальчук, Олег.
   Непотерянное поколение : на улицах украинских городов всё больше людей в форме. Однако не нужно бояться ветеранов или переселенцев с востока. Не они угроза для общества / Олег Покальчук // Корреспондент. - 2015. - № 19 (15 мая). — С. 23.
    Зміни українського суспільства за рік в умовах війни на Донбасі.

 

Свачій, Ігор.
   Почувайтеся, як вдома : переселенці зможуть оформити ”Картку киянина” / Ігор Свачій // Хрещатик. - 2015. - 30 квіт. (№ 62). — С. 4.

 

Стяжкина, Елена.
   Окопная правда : писательница и историк [профессор истории Донецкого национального университета] Елена Стяжкина рассказала Фокусу о травмах прошлой и этой войны и о голосах, которыми говорит оккупированная территория / Елена Стяжкина ; интервью провела Елена Струк // Фокус. - 2015. - № 17-18 (8 мая). — С. 42-45.

 

Год огня : в апреле 2014 года на востоке Украины началась антитеррористическая операция. К апрелю 2015-го её печальная статистика выглядит так // Корреспондент. - 2015. - № 16 (24 апр.). — С. 22-23.

 

Коваль, Любомира. 

   Проблеми вимушених переселенців легше розв’язувати гуртом / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2015. - 25 квіт. (№ 76). — С. 3.

Експертна зустріч у Кабміні на тему ”Питання соціального захисту, працевлаштування та реінтеграції внутрішньо переміщених осіб”.

 

Бережнюк, Олена.

”Візитка переселенця” : підприємцям, які були змушені виїхати із зони бойових дій та окупованих територій, допоможуть знайти клієнтів / Олена Бережнюк // День. - 2015. - 22 квіт. (№ 70). — С. 2.

Проект ”Візитка переселенця”, спрямований на те, щоб допомогти тимчасово переміщеним особам, які займалися підприємницькою діяльністю. Проект започаткований громадською організацією ”Кримська діаспора”, який діє як для кримчан, так і для переселенців зі сходу України.

 

Стяжкіна, Олена. 

   Готуючись до … : важко сказати, до чого зараз ми готуємося більше: до Мінська-3 чи до місцевих виборів у ОРДІЛО (окуповані райони Донецької і Луганської областей) за українським законодавством. Та й узагалі: чи готуємося? Чи просто чекаємо, як воно піде, те кремлівське божевілля, стежимо за виразом обличчя сучасного Гітлера, виконуємо поради ”старших товаришів” із Європи або США … / Олена Стяжкіна // Укр. тиждень. - 2015. - № 15 (17-23 квіт.). — С. 15. - (Погляд).

 

Лосєв, Ігор. 

   Шляхи вигнанців : ігнорування проблем внутрішніх переселенців, зокрема повернення окупованих територій, може спричинити сплеск радикалізму в країні / Ігор Лосєв // Укр. тиждень. - 2015. - № 15 (17-23 квіт.). — С. 12-14. - (Досвід).

 

Домбровська, Юлія.
   «Хочемо залишитися в Україні» : Розмова з родиною вимушених переселенців / Юлія Домбровська, Богдан Домбровський ; розмовляв Дмитро Десятерик // День. - 2015. - 16 квіт. (№ 66). — С. 8.

   

Гесюк, Наталія.
   Стала психологом, щоб допомагати людям / Наталія Гесюк ; спілкувалась наталка Дерев’янченко // Надзвичайна ситуація. - 2015. - № 2. — С. 31. - (У зоні уваги).
    Про важливість та необхідність психологічної допомоги вимушеним переселенцям та біженцям із східних областей України - розповідає автор - начальник сектору психологічного забезпечення Управління ДСНС України в Тернопільській області.

 

Цушко, Ірина.
   Жодна людина не залишиться без допомоги : під обстрілами та вибухами рятувальники продовжують евакуйовувати людей зі сходу країни та доставляти гуманітарні вантажі / Ірина Цушко // Надзвичайна ситуація. - 2015. - № 2. — С. 18-21. - (У зоні уваги).

 

Шапка, Максим.
   Отримали ціле містечко / Максим Шапка // Надзвичайна ситуація. - 2015. - № 1. — С. 10-11. - (Подія).
    Розповідається про створення житлових комплексів для тимчасово переміщених осіб зі східних областей України на прикладі трьох областей - Харківської, Запорізької, Дніпропетровської.

 

Луканська, Анна.

Абітурієнтам полегшать процедуру виїзду з окупованих територій : про це в інтерв’ю ”Голосу України” розповіла голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич. Темі ”Освітні потреби різних категорій громадян у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” присвятили виїзне засідання комітету, що відбулося днями в Сєверодонецьку на Луганщині / Анна Луканська, Павло Воронцов // Голос України. - 2015. - 8 квіт. (№ 63). — С. 5.

   

Юридичний супровід // Закон і бізнес. - 2015. - 21 - 27 берез. (№ 12). — С. 12.
    Законопроект (№2373) ”Про внесення змін до Закону України ”Про безоплатну правову допомогу” (щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб)”.

 

Люди, які покинули окуповані території, повинні мати право участі у виборах // Голос України. - 2015. - 4 квіт. (№ 61). — С. 2.
    Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з главою Спеціальної місії спостерігачів ОБСЄ в Україні Ертугрулом Апаканом.

 

Поліщук, Ірина.
   Інвалідам-переселенцям держава збільшить виплати : раніше вони отримували 884 гривні, а тепер це буде 942 гривні на людину / Ірина Поліщук // Уряд. кур’єр. - 2015. - 2 квіт. (№ 60). — С. 3.

 

Бильдин, Александр.
   Нужды переселенцев : в Киевском региональном центре НАПрНУ обсудили проблему обеспечения и защиты прав вынужденных переселенцев / Александр Бильдин // Юрид. практика. - 2015. - 10 марта (№ 10). — С. 15.
   Круглий стіл ”Права вимушених переселенців: забезпечення і захист (міжнародний та вітчизняний досвід)”, організований регіональним центром Національної академії правових наук у Києві 3 берез. 2015 р.

 

Лиховид, Інна.
   З війни реальної - на бюрократичну : уряд зобов’язав внутрішньо переміщених осіб підтверджувати свій статус / Інна Лиховид // День. - 2015. - 31 берез. (№ 55). — С. 10.
   Постанова Кабінету Міністрів України № 79 щодо перевірки даних внутрішньо переміщених осіб.

 

Вецько, Евгения.
   Въезд разрешён : Киев упрощает процедуру выдачи пропусков в зону АТО, вводя электронную регистрацию желающих. Но покончить с бюрократической волокитой вряд ли удастся - как, впрочем, и с коррупцией / Евгения Вецько // Корреспондент. - 2015. - № 12 (27 марта). — С. 22-24.

 

Психологи об общении с переселенцами: Хамство пресекайте. В остальном проявите понимание : нынешние беженцы из Донбасса могут быть настроены против Украины, но едут сюда, чтобы пересидеть неспокойное время // Комсомольская правда в Украине (Всеукраинский выпуск). - 2015. - 24 марта (№ 63). — С. 9.

 

Вецько, Евгения.
   На два дома : гостиничные номера вместо аудиторий, лекции по скайпу и костромские дипломы - Корреспондент разбирался, как выживают вузы в зоне АТО / Евгения Вецько // Корреспондент. - 2015. - № 11 (20 марта). — С. 20-22.

 

Новикова, Галина.
   После проверок переселенцев могут лишить пенсий : с вступлением в силу нового постановления Кабмина без выплат могут остаться даже те, кто теперь живет на свободных территориях / Галина Новикова // Комсомольская правда в Украине (Киевский выпуск). - 2015. - 20 марта (№ 60). — С. 4.

 

Дрюченко, Микита.
   Набори школяра - в подарунок дітям : представники благодійної міжнародної організації ”Save the Chіldren” передали набори школяра 28 маленьким переселенцям / Микита Дрюченко // Вісті Придніпров’я. - 2015. - 3 берез. (№ 17). — С. 3.
   Угода про співпрацю представників благодійної міжнародної організації ”Save the Chіldren” та Дніпропетровською облдержадміністрацією.

 

Нефретова, Анастасія.
   Співпраця з ЄС: кошти для переселенців : ЄС виділить Дніпропетровщині 1,5 млн. євро, які спрямують на допомогу вимушеним переселенцям / Анастасія Нефретова // Вісті Придніпров’я. - 2015. - 3 берез. (№ 17). — С. 2.
   Реалізація проекту допомоги переселенцям від Європейського Союзу разом з Дніпропетровською владою і благодійним фондом ”Допомога Дніпра”.

 

Нефретова, Анастасия.
   Немцы оценят потребности переселенцев : представители Немецкого общества международного сотрудничества GIZ встретились с руководством облгосадминистрации, чтобы обсудить новые проекты помощи спасателям и вынужденным переселенцам / Анастасия Нефретова // Вісті Придніпров’я. - 2015. - 5 берез. (№ 18). — С. 2.

 

Михайленко, Олександр.
   ”Ополчение перенесет военные действия в сторону Запорожья и Днепропетровска. Тогда, наконец, у нас в Донбассе будет спокойно” : в донецьких супермаркетах продають товари з Галичини / Олександр Михайленко // Країна. - 2015. - № 8 (26 лют.). — С. 36-40.
   Репортаж про оформлення документів для перетину лінії зіткнення на Донбасі.

 

Иванов, Руслан.
   В чём правда, брат? : сотни тысяч украинских семей трещат по швам на почве идеологических разногласий. Война притупляет основы близких отношений - чувство ответственности и способность брать вину на себя, констатируют психологи / Руслан Иванов // Корреспондент. - 2015. - № 9 (6 марта). — С. 32-34.

 

Лукашов, Сергей.
   Строить мирный Донбасс : существует уникальный шанс не восстановить пострадавший регион с его прежними недостатками, а построить новый / Сергей Лукашов // Корреспондент. - 2015. - № 9 (6 марта). — С. 19.
   Стаття спеціаліста проекту ”Відновлення соціальніх послуг та зміцнення миру в Донецькій і Луганській областях” Програми розвитку ООН в Україні

 

Худояр, Оксана.
   Суд дозволив переселенцям проживати в будинку Царьова / Оксана Худояр // Газета по-українськи. - 2015. - 3 берез. (№ 18). — С. 2.
   Рішення суду щодо позову сина народного депутата України Олега Царьова стосовно проживання переселенців в домі його батька

 

Ще більше переселенців отримало право на допомогу // Голос України. - 2015. - 21 лют. (№ 32). — С. 7.
   коментар міністра соціальної політики Павла Розенка щодо рішення уряду про розширення списку населених пунктів, переселенці з яких мають право на отримання відповідного статусу і матеріальної допомоги

 

Лутковская, Валерия.
   Связанные по рукам : у украинского омбудсмена полномочий недостаточно, но его офис старается защищать по мере возможностей интересы переселенцев, крымчан, пострадавших на Майдане и удерживаемых в российских СИЗО украинцев, утверждает Валерия Лутковская / Валерия Лутковская ; интервью провела Евгения Вецько // Корреспондент. - 2015. - № 7 (20 февр.). — С. 24-26.
   інтерв’ю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською про те, як їй працюється з новою владою і чому вона не може захистити права українців ні в Криму, ні на Сході України, і вже тим більше не в змозі допомогти українцям, яких намагаються судити на території Росії (Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко)

 

В Киевской горгосадминистрации создан первый в Украине сборник методических материалов о социальных гарантиях воинов : в городе также работает Координационный совет по вопросам поддержки киевлян-участников АТО и перемещенных с временно оккупированных территорий // Факты и комментарии. - 2015. - 24 февр. (№ 32). — С. 6.

 

Селезнёва, Татьяна.
   9 фактов, которые нас шокировали / Татьяна Селезнёва // Фокус. - 2015. - № 7 (20 февр.). — С. 32-35.
   рік російсько-української війни: Небесна сотня, анексія Криму Росією, збиття терористами пасажирського літака у Донецькій обл., марш ”За єдинство України” в Одесі 2 трав. 2014 р., Іловайський котел, втрата людяності (”парад” військовополонених у Донецьку, розправа з укр. активістами), відсутність зброї та застаріла техніка, девальвація гривні, мільйон вимушених переселенців і майже шість тисяч убитих мирних громадян

 

Допомога без кордонів : 19 грудня до Харкова прибули 40 автомобілів з гуманітарним вантажем із Польщі для вимушених переселенців зі сходу України / підготував Максим Шапка // Надзвичайна ситуація. - 2014. - № 12. — С. 24-25.

 

Чернобай, Антоніна.
   Питання правового регулювання статусу осіб, вимушених залишити місця проживання : внаслідок тимчасової окупації Криму та обставин, пов’язаних з проведенням АТО на території України / Антоніна Чернобай // Вісн. прокуратури. - 2014. - № 8. — С. 23-32. - (Державна політика).
   розглянуто питання правового регулювання статусу вимушених мігрантів у контексті Закону України ”Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України

 

Казанський, Денис.
   Подбати про своїх : Грузинський досвід роботи з біженцями може бути корисним для України / Денис Казанський // Укр. тиждень. - 2015. - № 6 (13-19 лют.). — С. 30-31.

 

Павленко, Сергій.
   Відкрито обласний центр для переселенців : благодійний фонд ”Поліський оберіг”, який очолює народний депутат Владислав Атрошенко, відкрив у Чернігові на вулиці Толстого, 25 перший обласний медико-соціальний центр для переселенців, багатодітних і малозабезпечених сімей / Сергій Павленко // Голос України. - 2015. - 13 лют. (№ 26). — С. 4.

 

Розенко, Павел.
   Каждому по потребностям : министр соцполитики Павел Розенко - о том, какие льготы урежут и сколько украинцев пойдут за субсидиями после его реформ / Павел Розенко ; интервью провела Евгения Вецько // Корреспондент. - 2015. - № 5 (6 февр.). — С. 10-14.
    інтерв’ю з міністром соціальної політики України Павлом Розенком

 

Підготовлено 15 тисяч місць для сімей з дітьми : Україна потребує міжнародної допомоги у вивезенні дітей із зони антитерористичної операції. Про це під час брифінгу заявила народний депутат від фракції ”Блок Петра Порошенка” Ірина Геращенко // Голос України. - 2015. - 4 лют. (№ 19). — С. 5.

 

Руденко, Ирина.
   Из дома Царева хотят выгнать переселенцев : девятнадцатилетний сын экс-нардепа потребовал у суда ”устранить препятствия в пользовании собственностью” / Ирина Руденко // Комсомольская правда в Украине. - 2015. - 28 янв. (№ 17). — С. 5.
   питання про виселення переселенців з дому Олега Царьова; позов до суду його сина

 

Вынужденным переселенцам - постоянная забота : под председательством городского головы Александра Сина прошло еженедельное заседание городского оперативного штаба по организации действий по поддержке вынужденных переселенцев // Запорозька Січ. - 2014. - 30 дек. (№ 265-267). — С. 3.

 

Зозуля, Ирина.
   Новая волна беженцев: Основной поток ожидают на днях : пока главный удар по количеству новых переселенцев приняли на себя Харьков и Днепропетровск / Ирина Зозуля // Комсомольская правда в Украине. - 2015. - 27 янв. (№ 16). — С. 4.

 

Поволоцкая, Лилия.
   По решению местных властей многодетным семьям переселенцев могут выдать помощь в размере 2 тысяч 352 гривен, а детям-сиротам, родители которых погибли во время проведения АТО, - 1176 гривен / Лилия Поволоцкая // Факты и комментарии. - 2015. - 22 січ. (№ 9). — С. 7.
  огляд ситуації навколо виплати одноразової допомоги сім’ям переселенців та дітям-сиротам, батьки яких загибли під час АТО, з коштів, зібраних на благодійних рахунках міністерства соціальної політики; коментар заступника міністра соціальної політики - керівника апарату міністерства Віктора Іванкевича

 

Ромашкіна, Олена. 

 Береш на роботу вимушеного переселенця — отримуй компенсацію / Олена Ромашкіна // Голос України. - 2015. - 20 січ. (№ 8). — С. 2.
Засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, на якому було розглянуто проект закону про зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №1496).

Гук, Николай. 

 Новогоднее новоселье отменяется / Николай Гук // Рабочая газета. - 2015. - 6 янв. (№ 1). — С. 3.
Огляд ситуації навколо спорудження і заселення містечок у Харкові та Харківській області для тимчасового проживання біженців з Донецької та Луганської областей: перевірка стану головності житла у Харкові віце-прем’єр-міністром - міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком.

Гармаш, Наталия.
   На Днепропетровщине практически готовы к заселению пять модульных городков для переселенцев с Донбасса / Наталия Гармаш // Факты и комментарии. - 2015. - 17 янв. (№ 6). — С. 14.
Огляд ситуації навколо забезпечення житлом сімей переселенців у Дніпропетровській області: коментар голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода.

Богуцька, Ліза.

 ”Ідейних росіян, які готові терпіти економічні труднощі, в Криму немає” : Україна не робить нічого, щоб повернути півострів. Але цей день семимильними кроками наближає Росія, - каже блогерка Ліза Богуцька із Сімферополя / Ліза Богуцька ; спілкувався Северин Наливайко // Країна. - 2015. - № 1 (8 січ.). — С. 35-37.
Інтерв’ю з найвідомішою у Криму патріоткою України, блогером Лізою Богуцькою про ситуацію в анексованому Росією Криму та майбутнього півострову.

Куприянова, Инна.

Переселенцы из Донбасса - чужие среди своих / Инна Куприянова // Труд+TV. Украина. - 2015. - 9 - 15 янв. №1 - 2. — С. 13.
Створення негативного іміджу переселенців із Донбасу.

Воля, Ганна. 

 ”Статусні” люди : з якими проблемами стикаються у Львові переселенці з Луганщини та Донеччини / Ганна Воля // Високий замок. - 2014. - 22 груд. (№ 189). — С. 6.

Татары просят новый Крым

Лидер крымских татар, депутат Верховной Рады Мустафа Джемилев просит выделить для его народа часть Херсонской области, чтобы создать там автономную республику Крым … президент Украины инициативу поддержал // Аргументы и факты в Украине. - 2014. - 24-30 дек. (№ 52). — С. 2.

Симонова, Людмила.

Дах / Людмила Симонова // Дзеркало тижня. - 2014. - 20 груд. (№ 48-49). — С. 9.
Будівництво житла для переселенців допоможе вивести економіку з депресії.

Лиховид, Інна. 

 План дій від переселенців / Інна Лиховид // День. - 2014. - 10 груд. (№ 232). — С. 8.
Пільгові кредити на житло та бізнес, нові робочі місця, закон про статус дітей конфлікту - це основні пропозиції до Президента від учасників Другого форуму внутрішньо переміщених осіб.

Путінцев, Анатолій.

 Не біженці, а тимчасові переселенці - об’єдналися : [інтерв’ю з головою координаційної ради Конгресу Сходу України про соціальний захист осіб, перміщених зі сходу України / Анатолій Путінцев ; спілкувалася Наталя Куліш] // Слово Просвіти. - 2014. - 11-17 груд. (№ 49). — С. 5.

Сливінська, Інна.

 Допомога переселенцям із зони АТО / Інна Сливінська // Безпека життєдіяльності. - 2014. - № 11. — С. 25.
Про організацію допомоги переселенцям із Донеччини та Луганщини.

Ліщенко, Юлія. 

 Отримати статус учасника АТО можна буде по Інтернету / Юлія Ліщенко // Високий замок. - 2014. - 25 листоп. (№ 174). — С. 3.
Ініціатива створення та впровадження Національної службою адміністративної допомоги (НСАД - zahystymo.org) за підтримки Всесвітньої організації захисту прав людини та радника Президента України Ольги Богомолець проекту щодо забезпечення правової, соціальної, медичної і гуманітарної допомоги п’ятьом категоріям громадян (військовослужбовцям, сім’ям, що втратили годувальника в результаті АТО, вимушеним переселенцям (тимчасово переміщеним особам), особам, що отримали інвалідність в результаті АТО, особам, що втратили близьких під час Майдану (проект ”Люди допомагають людям”).

Богданович, Екатерина. 

 Попытка номер три : с каждым следующим перемирием в Донбассе надежда на соблюдение мирных соглашений всё слабее / Екатерина Богданович // Фокус. - 2014. - № 49 (5 дек.). — С. 6.

Рижков, Вадим. 

 Уже близько 78 тисяч : зима збільшила потік переселенців з Донбасу на Дніпропетровщину та до інших прифронтових областей / Вадим Рижков // День. - 2014. - 5-6 груд. (№ 229-230). — С. 7.

Стуканов, Сергій. 

 Львівський досвід : ”більшість переселенців самі стають волонтерами” / Сергій Стуканов // День. - 2014. - 4 груд. (№ 228). — С. 8.
Львівський волонтерський центр, що надає допомогу біженцям та родинам учасників бойових дій. 

Поліщук, Ірина.

 Як узяти довідку : ”УК” з’ясовував, які документи потрібно оформити внутрішньо переміщеним особам, щоб надалі отримувати пенсії й інші виплати / Ірина Поліщук // Уряд. кур’єр. - 2014. - 28 листоп. (№ 222). — С. 8.

Попов, Михаил. 

 Переселенцы в законе : 22 ноября Закон ”Об обеспечении прав и свобод внутренне перемещенных лиц вступил в силу / Михаил Попов // Донец. новости. - 2014. - 27 нояб. (№ 45). — С. 4.

Ткачева, Варвара. 

 ”Негде взять справку о разрушенном доме” : переселенцы с Донбасса жалуются на бюрократию и безработицу / Варвара Ткачева // Сегодня. - 2014. - 26 нояб. (№ 253). — С. 4.
Ситуація навколо соціального забезпечення переселенців з Донбасу.

Чікіта, Ірина. 

 Дохідний дім. Оренда житла в умовах вимушеної міграції населення / Ірина Чікіта // Дзеркало тижня. - 2014. - 22-28 листоп. (№ 44). — С. 10.
Про ситуацію на ринку оренди житла.

Сборщикова, Вероника. 

 Новые правила Кабмина не остановили ”пенсионный туризм” / Вероника Сборщикова // Комсомольская правда в Украине. - 2014. - 24 нояб. (№ 262). — С. 4.
Ситуація навколо прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про те, що громадяни, які мешкають в зоні АТО та одержують пенсії та соціальні виплати, але не зареєструвалися як внутрішні переселенці, не одержать будь-які виплати.

Новикова, Галина. 

 Закон о переселенцах оказался недоработан : теперь документ должна будет исправить новая Рада / Галина Новикова, Валерия Чепурко // Комсомольская правда в Украине. - 2014. - 21 нояб. (№ 260). — С. 1, 7.
Ситуація навколо прийняття Верховною Радою України та підписання Президентом Україним Петром Порошенком Закону ”Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Особова, Ольга. 

 Жаль як вимір допомоги : система підтримки вимушених переселенців потребує доопрацювання / Ольга Особова // Уряд. кур’єр. - 2014. - 20 листоп. (№ 216). — С. 5. - (Соціум).

Антіпова, Алла. 

 Чи важко бути переселенцем? : ”Важко”, - стверджують луганці. - I морально, і матеріально” / Алла Антіпова // Голос України. - 2014. - 12 листоп. (№ 218). — С. 14. - (День).

Казанський, Денис. 

 Кінець ”пенсійного туризму” : Навесні Донбас збунтувався проти Києва, бо хотів пенсій від Путіна. Відтак жителі окупованих територій передбачувано втратили українські виплати, так і не дочекавшись російських / Денис Казанський // Укр. тиждень. - 2014. - № 46 (14-20 листоп.). — С. 10-11.
Заява міністра соціальної політики Людмили Денісової про зміну процедури отримання пенсій та соціальних виплат жителями зони АТО.

Тищук, Євген.

 Одеська громада приймає військових моряків із Севастополя / Євген Тищук // Віче. - 2014. - № 11. — С. 43.
У результаті анексії АР Крим Російською Федерацією до материкової частини України з тимчасово окупованої території прибуло понад 4 000 осіб. За даними Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, з цієї кількості найбільше представників Військово­морських сил ЗС України та членів їхніх сімей.

Литвинова, Леся. 

 ”Переселенцам можно простить всё” : активистка Волонтёрской сотни Леся Литвинова, которая ежедневно сталкивается с переселенцами, ответила Корреспонденту на пять вопросов о людях, бежавших с Донбасса и из Крыма в Киев / Леся Литвинова ; интервью провела Евгения Вецько // Корреспондент. - 2014. - № 43 (31 окт.). — С. 37.

Романюк, Елена. 

 Бизнес ищет тишины : донецкие и луганские компании начали переносить свой бизнес из зоны АТО в другие регионы Украины ещё летом. Корреспондент выяснил, как себя чувствуют и на что надеются выходцы с востока на новых местах / Елена Романюк // Корреспондент. - 2014. - № 43 (31 окт.). — С. 34-36.

Вецько, Евгения. 

 Семь раз отъедь : Корреспондент рассказывает семь историй людей, поменявших место жительства в связи с тревожными событиями / Евгения Вецько, Сергей Одаренко // Корреспондент. - 2014. - № 43 (31 окт.). — С. 28-33.
Життя переселенців з анексованого Криму та окупованих проросійськими бойовиками Донецької та Луганської областей.

Живые цифры

: куда уехали вынужденные переселенцы, как трудоустроились, какие пособия получили и сколько детей родили // Корреспондент. - 2014. - № 43 (31 окт.). — С. 26-27.
Дані Міжвідомчого координаційного штабу на 20-22 жовт. 2014 р. по областях України.

Выделено 510 миллионов на выплаты переселенцам // Аргументы недели. - 2014. - 30 окт. (№ 44). — С. 2.

Лесина, Мария. 

 Отныне легитимные / Мария Лесина // Аргументы недели. - 2014. - 30 окт. (№ 44). — С. 22.
Права переселенців зі Сходу України та Криму, згідно з прийнятим Верховною Радою України 7 скликання закону ”Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”; коментар голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерія Пацкана та представників волонтерських організацій.

Принят закон о правах и свободах беженцев // Аргументы недели. - 2014. - 23-29 окт. (№ 43). — С. 2.

Логвиненко, Леонід. 

 Пенсійний туризм / Леонід Логвиненко // Сіл. вісті. - 2014. - 24 жовт. (№ 119). — С. 1, 2.
Розглянуто проблему пенсійного забезпечення громадян, які переселились з Донецької та Луганської областей.

Розвадовська, Олена. 

 Переселенці (не) в межах компетенції / Олена Розвадовська // Дзеркало тижня. - 2014. - 24-31 жовт. (№ 39). — С. 10.
Про захист прав переселенців.

Курган, Сергей. 

 Правительство выделило 510 миллионов гривен на выплаты переселенцам / Сергей Курган // Факты и комментарии. - 2014. - 24 окт. (№ 193). — С. 2.
Коментар міністра соціальної політики України Людмили Денісової щодо кількості заявок від сімей переселенців з Криму та Донбасу на отримання грошової допомоги згідно з постановою уряду.

Бачинська, Катерина. 

 Біженці в законі : переселенці з Донбасу нарешті отримали офіційний статус / Катерина Бачинська, Олена Вітич // Україна молода. - 2014. - 21 жовт. (№ 155). — С. 2.
Ухвалення Верховною Радою України Закону ”Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Виплати - за фактичним місцем проживання // Демокр. Україна. - 2014. - 10 жовт. (№ 41). — С. 6.
Ухвалення 1 жовт. 2014 р. на засідання Кабінету Міністрів України постанови ”Про особливості реалізації конституційних прав окремих категорій застрахованих осіб на загальнобов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань”, цим правом можуть скористатися переселенці з тимчасово окупованих територій та проведення АТО.

Єрьоменко, Алла. 

 Донбас. Хроніки енергетичного Сталкера / Алла Єрьоменко // Дзеркало тижня. - 2014. - 11-17 жовт. (№ 36-37). — С. 1, 9.
Про стан енергетичної галузі в зоні АТО.

Курган, Сергей. 

 Семьи переселенцев смогут получать ежемесячную адресную помощь в размере до 2 тысяч 400 гривен / Сергей Курган // Факты и комментарии. - 2014. - 8 окт. (№ 181). — С. 5.
Розробка урядом механізму надання пенсій та соціальних виплат громадянам, які змушені були переїхати з окупованого Криму та зони проведення АТО: коментарі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра соціальної політики Людмили Денісової та радника Президента України Ольги Богомолець.

Рубан, Марія. 

 Як отримати компенсацію за пошкоджене і втрачене майно в зоні проведення АТО / Марія Рубан // Голос України. - 2014. - 1 жовт. (№ 188). — С. 8.
Подано перелік необхідних правових дій для громадян, які постраждали та втратили майно через бойові дії в Донбаському регіоні.

Козак, Ірина.

Дайте нам нові мізки”, - попросили переселенці замість продуктів і одягу / Ірина Козак // Голос України. - 2014. - 1 жовт. (№ 188). — С. 11.
Йдеться про переселенців з Криму, які облаштувались у Хмельницькій області.

Щеткина, Екатерина. 

 Переселенцев из Донбасса придется направлять в села : ”интеграция беженцев” в больших городах останется благостным мифом: компактно проживающие переселенцы очень редко куда-то интегрируются. А сами мегаполисы не настолько благополучны, чтобы переварить эту проблему / Екатерина Щеткина // Деловая столица. - 2014. - 6 окт. (№ 40). — С. 23.
Проблеми інтегрування та подальша доля біженців з Донбасу; можливі варіанти інтегрування та розміщення переселенців з Донецької та Луганської областей у сільській місцевості.

Доспехова, Елена. 

 Беженцы потянулись домой : уехавшие за лучшей жизнью в Россию беженцы Донбасса отказываются осваивать Крайний Север и Дальний Восток / Елена Доспехова // Деловая столица. - 2014. - 6 окт. (№ 40). — С. 22-23.
Проблеми переселенців Донбасу.

Из зоны АТО за сутки выехали более 4 тысяч человек: только за одни сутки из зоны проведения АТО в другие регионы Украины выехали 4620 мирных граждан // Труд+TV. Украина. - 2014. - 3-9 окт. (№ 78). — С. 4.

Лавренюк, Богдан. 

 Правовий статус переселенців: проблеми, що розв’язуються / Богдан Лавренюк // Голос України. - 2014. - 24 верес. (№ 182). — С. 6.
Переселенці з зони АТО на Сході України.

Трачук, Олег. 

 В службе занятости переселенцы могут найти не только работу, но и жилье, которое предлагает работодатель / Олег Трачук // Факты и комментарии. - 2014. - 23 сент. (№ 170). — С. 6.

Гамалий, Ирина. 

 Счастье в дом : о чём напишут в сочинении на тему ”Как я провёл лето” дети из Снежного, которых боевики ”ДНР” пытались насильно вывезти в Россию / Ирина Гамалий // Фокус. - 2014. - № 37 (12 сент.). — С. 42-44.

Бондаренко, Елена Анатольевна. 

 Бондаренко о стакане воды и ”пролете” ПР / Елена Анатольевна Бондаренко ; беседовала Светлана Васильева // 2000: Еженедельник. - 2014. - 12-18 сент. (№ 37). — С. А6.

Юрченко, Надія. 

 Новий закон для переселенців / Надія Юрченко // Демокр. Україна. - 2014. - 5 верес. (№ 36). — С. 6.
Круглий стіл ”Врегулювання правового положення внутрішньо переміщених осіб на території України”, присвячений новому законопроекту № 4490а-1 ”Про забезпечення прав і свобод внутрішньопереміщених осіб”, зареєстрованому авторським колективом нар. депутатів України Валерієм Пацканом, Іриною Геращенко, Марією Іоновою, Іриною Луценко, Андрієм Шевченком, Богданом Бенюком, Олексієм Кайдою та ін. у Верховній Раді України 28 серп. 2014 р.

Вецько, Евгения. 

 Гость в горле / Евгения Вецько // Корреспондент. - 2014. - № 35 (5 сент.). — С. 24-27.

Миколюк, Оксана. 

 ”Воєнна” демографія / Оксана Миколюк // День. - 2014. - 29-30 серп. (№ 159/160). — С. 10.
У Донецькій і Луганській областях зростає рівень смертності, знижується народжуваність, у Криму змінюється етнічний склад. Які це матиме наслідки?.

Лиховид, Інна. 

 Де зимувати переселенцям? / Інна Лиховид // День. - 2014. - 27 серп. (№ 157). — С. 9.
Міжвідомчий штаб готується переселити людей у приміщення з опаленням. А волонтери радять надавати пільги українцям, які приймають втікачів зі сходу у своїх помешканнях.

Бережнюк, Олена. 

 Учителі-переселенці працюватимуть за фахом / Олена Бережнюк // День. - 2014. - 21 серп. (№ 154). — С. 2.
Викладачі зі сходу отримають роботу у сільських школах України, чим частково вирішать проблему нестачі кадрів у регіонах.

Бірюкова, Вероніка. 

 Доки триває війна … : як приймають соціально незахищених переселенців на Одещині / Вероніка Бірюкова // День. - 2014. - 20 серп. (№ 153). — С. 9.

Соколинська, Альона.

Ми не хочемо ділити Україну” : переселенці в харківському таборі дякують волонтерам і не вірять терористам / Альона Соколинська // День. - 2014. - 20 серп. (№ 153). — С. 9

Бірюкова, Вероніка. 

 Доки триває війна … / Вероніка Бірюкова // День. - 2014. - 20 серп. (№ 153). — С. 9.
Як приймають соціально незахищених переселенців на Одещині.

Соколинська, Альона. 

 Ми не хочемо ділити Україну” / Альона Соколинська // День. - 2014. - 20 серп. (№ 153). — С. 9.
Репортаж з харківського табору переселенців.

Кущ, Ліна. 

 Діти з Донбасу малюють Україну, а дорослі просять допомогти з садками і школами : медикаменти й побутові набори отримала група переселенців із зони АТО, які перебувають у санаторії ”Перемога” у Ворзелі (Київська область). Допомогу передав народний депутат України Валерій Омельченко / Ліна Кущ // Голос України. - 2014. - 22 серп. (№ 160). — С. 3.

Василець, Олеся. 

 Непрості переселенці : в Україні загальна кількість переселенців із зони АТО становить 69 480 осіб, а в Києві перебуває 15368 з них / Олеся Василець // Україна молода. - 2014. - 21 серп. (№ 122). — С. 4.
Перебування біженців з Донбасу в регіонах України, зокрема, випадки поширення ними сепаратистських та антиукраїнських листівок і вчинення протиправних дій.

Переселенцям орендуватимуть житло: і такі помешкання обов’язково мають підготувати до опалювального сезону // Уряд. кур’єр. - 2014. - 16 серп. (№ 149). — С. 2.
Участь віце-прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у черговому засіданні Міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення АТО.

Терещенко, Альона. 

 Мобільні медичні бригади проводять серед переселенців диспансерні огляди” : [розмова із заступником директора департаменту медичної допомоги МОЗ / Альона Терещенко ; спілкувалась Тетяна Капуста] // Уряд. кур’єр. - 2014. - 13 серп. (№ 146). — С. 20.
Щодо організації медичної допомоги громадянам, переміщеним із зони АТО.

Лібанова, Елла. 

 Вимушені переселенці: вчора, сьогодні, завтра / Елла Лібанова // Дзеркало тижня. - 2014. - 9-15 серп. (№ 27). — С. 1-2.
Проблеми вимушених переселенців зі східних регіонів України: особливості розвитку Донбасу та формування менталітету місцевих жителів за роки незалежності України в умовах домінування в цьому регіоні протягом всього часу Партії.

Жемчужникова, Катерина. 

 Незадоволені / Катерина Жемчужникова, Ольга Харченко // День. - 2014. - 8/9 серп. (№ 145/146). — С. 7.
Розглянуто, наскільки негативні і сторії про переселенців є поширеними та відповідають дійсності, і чому вони виникають.

Іщенко, Наталя. 

 Східні люди / Наталя Іщенко // Уряд. кур’єр. - 2014. - 9 серп. (№ 144). — С. 3. - (Прошу слова!).
Щодо проблем різного плану, які виникли після переселення українських громадян з Донбаського регіону, де ведуться бойові дії. Про важливість інтеграції переселенців в українське суспільство. 

Шевчук, Іван.

 Переселенцям потрібна державна підтримка / Іван Шевчук // Уряд. кур’єр. - 2014. - 31 лип. (№ 137). — С. 8. - (Гаряча тема).
Щодо вирішення різного роду проблем з переселенням українських громадян з Криму та Донбасу та діяльність органів соціального захисту і міграційних служб в надзвичайних умовах - на прикладі Одеської області.

Малко, Роман. 

 Віддати шматок української землі ми не можемо” : що галичани думають про війну на Сході / Роман Малко // Укр. тиждень. - 2014. - № 30 (25-31 лип.). — С. 24-25.

Андрисек, Олдріх.

 Олдріх Андрисек: ”Україна - європейська держава, яка має право звернутися по гуманітарну допомогу” : Тиждень розмовляв із регіональним представником Управління верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні про пріоритетні кроки в умовах напливу внутрішніх переселенців і міжнародну допомогу / Олдріх Андрисек ; спілкувалася Анна Корбут // Укр. тиждень. - 2014. - № 30 (25-31 лип.). — С. 34.

Корбут, Анна.

 Українські біженці: куди тікати? : українців, що їдуть за ”європейською мрією” в надії на статус біженця в одній із країн ЄС, небагато. Як і перспектив його здобути / Анна Корбут // Укр. тиждень. - 2014. - № 30 (25-31 лип.). — С. 32-33.

Сичевський, Анатолій. 

 Екстрена психологічна підтримка переселенців / Анатолій Сичевський // Надзвичайна ситуація. - 2014. - № 6. — С. 13-15.
Про психологічне забезпеченя потреб вимушених переселенців із місць бойових дій розповідає начальник Центру психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України.

Бобкова, Сюзанна. 

 Якщо говоримо про єдину Україну, не може бути своїх і чужих …” : на Львівщині оселилося понад 2,5 тисячі переселенців зі сходу та Криму / Сюзанна Бобкова // Високий замок. - 2014. - 27-29 черв. (№ 91). — С. 5.

Швед, Ольга. 

 ”Хіба ми для того перлися, щоб у якихось Бродах жити?” : на Львівщині проживають 3294 переселенці із Криму та Донбасу. Усіх тимчасово забезпечили житлом, виплачують пенсії, соціальні допомоги. Безробітних зареєстрували на біржі праці. Шість сімей біженців повернулися додому / Ольга Швед // Газета по-українськи. - 2014. - 18 лип. (№ 55). — С. 5.

Лосєв, Ігор.

 Кримська політика України : що втратила Українська держава внаслідок ампутації Росією її частини / Ігор Лосєв // Укр. тиждень. - 2014. - 6-12 черв. (№ 23). — С. 12-13.
Щодо питання повернення Криму до складу України. Йдеться про економічні та юридичні можливості вирішення цього питання на міжнародному рівні.

Біловицька, Наталія.

 Тимчасові переселенці: ”Головне, що живі” : щодня потоки людей, які їдуть зі сходу, збільшуються. На що вони сподіваються й чого очікують, поцікавився «УК» / Наталія Біловицька // Уряд. кур’єр. - 2014. - 27 черв. (№ 115). — С. 6. - (Гостра тема).

Шуткевич, Олеся. 

 ”Любити Україну на сході - небезпечно” : родина Скіцьких покинула Слов’янськ через … любов до Батьківщини / Олеся Шуткевич // День. - 2014. - 25 черв. (№ 114). — С. 9.

Лиховид, Інна. 

 Вимушений тест на виживання: ухвалений парламентом Закон про статус та права переселенців - не панацея, кажуть експерти і радять уже зараз складати довгострокову стратегію підтримки цієї категорії громадян / Інна Лиховид // День. - 2014. - 25 черв. (№ 114). — С. 9.
Правовий статус громадян, що змушені були виїхати зі схід. регіонів та Криму.

Коваль, Любомира. 

 Маленькі заручники неоголошеної війни / Любомира Коваль // Уряд. кур’єр. - 2014. - 24 черв. (№ 112). — С. 6.
Йдеться про ситуацію навколо дітей, вихованців дитбудинків Донбаського регіону, їх утримання та їх долю у складній ситуації, яка склалась у державі.

Полищук, Олег. 

 Один миллион жителей Донбасса пакуют чемоданы : у власти есть один месяц. Если все будет идти так, как оно идет сейчас, в начале июля Украина столкнется с массовым бегством жителей Донбасса в центр Украины / Олег Полищук // Деловая столица. - 2014. - 16 июня (№ 24). — С. 5.
Наслідки військових дій на Донбасі - за офіційними даними Міністерства соціальної політики України із зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях виїхало 3,6 тис. громадян.

Бачинська, Катерина. 

 Нехай світ допоможе : Руслана закликає міжнародні організації допомогти переселенцям зі сходу / Катерина Бачинська // Україна молода. - 2014. - 18 черв. (№ 86). — С. 2.
Звернення співачки та громад. діяча Руслани Лижичко з приводу ситуації навколо облаштування переселенців зі східних регіонів України.

Карпенко, Олександр. 

 Життя на валізах / Олександр Карпенко // Сіл. вісті. - 2014. - 6 черв. (№ 62). — С. 1, 2.
Розглянуто проблеми вимушених мігрантів - людей, що виїжджають з місць проведення антитерористичної операції.

Соколинська, Олена. 

 ”Проросійських ”зомбі” залишилась купка” : ”День” поговорив з мешканкою Слов’янська, яка виїхала з міста 11 червня / Олена Соколинська // День. - 2014. - 13-14 черв. (№ 106-107). — С. 11.
За матеріалами бесіди з мешканкою Слов’янська, яка змушена була виїхати до Харкова в зв’язку із ситуацією в місті.

Буткевич, Максим.

 Максим Буткевич: ”Механізмів урегулювання проблем переселенців із Криму” / Максим Буткевич ; спілкувалася Оксана Хмельовська // Укр. тиждень. - 2014. - № 14 (4-10 квіт.). — С. 14-15.
Інтерв’ю з координатором проекту ”Без кордонів” Максимом Буткевичем про дві хвилі внутрішньо переміщених осіб, гостинність українців, які поселяють у своїх домівках цілі родини, про найуразливіші групи й збільшення кількості біженців із Росії.

Ліщенко, Юлія. 

 ”Не називайте їх біженцями …” / Юлія Ліщенко // Високий замок. - 2014. - 28-30 берез. (№ 46). — С. 4.
На Львівщині знайшли прихисток уже 1200 кримчан. 

Наджафгулиев, Рафиг.

 Содержание и особенности административно-правового статуса беженцев и вынужденных переселенцев / Рафиг Наджафгулиев // Митна справа. - 2012. - № 4; Ч. 2; Кн. 2. — С. 300-305.

Розглянуто особливості правового статусу біженців та вимушених переселенців. Використовуючи метод порівняльно-правового аналізу автор особливу увагу приділяє поняттю, змісту та елементів адміністративно-правового статусу даних осіб.

Вовк, Лора.

Біженцям потрібен додатковий захист / Лора Вовк // Уряд. кур’єр. - 2014. - 24 січ. (№ 14). — С. 2.
Урядовий брифінг голови Державної міграційної служби Миколи Ковальчука.

Василь, Мария.

Переждем беспорядки после референдума и вернемся” / Мария Василь // Факты и комментарии. - 2014. - 15 марта (№ 46). — С. 6.
Ситуація навколо біженців з Криму, які залишають місце проживання у зв’язку із вторгненням російських військ на територію півострова; візит до Криму уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Зарецька, Олена.

Місто, комфортне для кожного: голова КМДА обіцяє подбати про першочергові проблеми киян та належно прихистити біженців з Криму / Олена Зарецька // Хрещатик. - 2014. - 21 берез. (№ 39). — С. 1.
Повідомлення голови Київської міськдержадміністрації Володимира Бондаренка під час брифінгу про готовність Києва надати прихисток біженцям із Автономної Республіки Крим.

Загайкало, Оксана.

Катитесь во Львов, если так любите Украину!” : чому кримчани втікають і чому Львівщина допомагає / Оксана Загайкало // Дзеркало тижня. - 2014. - 15-21 берез. (№ 9). — С. 14.

Фомінов, Кирило.

Рука допомоги : столична влада пропонує біженцям з Криму житло, вирішення поточних соціальних проблем / Кирило Фомінов // Хрещатик. - 2014. - 26 берез. (№ 41). — С. 1.
Заява голови Київської міськдержадміністрації Володимира Бондаренка щодо готовності надати допомогу кримчанам, які її потребують та розміщення 46 біженців у санаторії ”Пуща-Водиця”.

Петик, Марина.

Беженцы из Крыма: ”в нас поселился страх” / Марина Петик // Вести (Киев). - 2014. - 26 марта (№ 52). — С. 6.
Розміщення біженців із Автономної Республіки Крим в санаторіях Пущі-Водиці під Києвом.

Столичні готелі готові тимчасово прийняти 156 переселенців із Криму // Хрещатик. - 2014. - 28 берез. (№ 43). — С. 1.
Участь заступника голови Київської міськдержадміністрації Михайла Костюка в прямому ефірі на телеканалі ТРК ”Київ”, під час якого він повідомив про наміри столичних готелів та хостелів безкоштовно розмістити біженців із Криму.

Горбунь, Олена.

Чужої біди не буває / Олена Горбунь // Сіл. вісті. - 2014. - 1 квіт. (№ 36). — С. 2.
Зустріч голови Вінниц
ької облдержадміністрації Анатолія Олійника з представниками Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.

Ільницький, Василь.

Ми - не біженці. Біженці тікають зі своєї країни в іншу. А Крим - це Україна”: чотири історії тих, хто був змушений покинути свій дім, роботу, друзів і родину на півострові. Чому вони це зробили і як планують жити далі / Василь Ільницький, Ірина Федоляк, Катерина Кізім // День. - 2014. - 2 квіт. (№ 59). — С. 8.

Гавриляк, Іван.

Від біди подалі: для втікачів із Криму організували координаційні центри / Іван Гавриляк // Україна молода. - 2014. - 25 берез. (№ 43). — С. 3.
Створення в Києві ініціативних груп, члени яких допомагають біженцям із окупованого Криму.

Ліщенко, Юлія.

”Не називайте їх біженцями …” / Юлія Ліщенко // Високий замок. - 2014. - 28-30 берез. (№ 46). — С. 4.
На Львівщині знайшли прихисток уже 1200 кримчан.

Чирва, Раїса.

Біженці новітньої доби / Раїса Чирва // Профспілкові вісті. - 2014. - 10 квіт. (№ 15). — С. 8-9.
Висвітлюються проблема анексії Росії Кримського півострова. Подається огляд вимушеної міграції кримського населення та сімей військовослужбовців до материкової частини країни.

Вишня, Марта.

П’ять тисяч кримських татар залишили територію Криму / Марта Вишня // Укр. слово. - 2014. - 2 - 8 квіт. (№ 14). — С. 10.
Повідомлення народного депутата України Мустафи Джемілєва про те, що з Криму виїхало п’ять тисяч кримських татар.

Панченко, Александр.

Из Донбасса едут беженцы: дончане бегут в западные регионы Украины: ”Дома - как в лихие 90-е. Страшно” / Александр Панченко // Сегодня. - 2014. - 12 мая (№ 100). — С. 6.
Біженці з Донецька, які виступають за цілісність України.

Руденко, Наталія.

Ми переживаємо це як особисту трагедію …” : три історії українців, яким довелося покинути рідний Крим / Наталія Руденко, Оксана Мар’янська, Тетяна Кримська; записав Микита Горенко // День. - 2014. - 8-9 трав. (№ 82/83). — С. 10.

Халілов, Рустем.

На новій землі: вимушені переселенці з Криму по-різному пояснюють причини свого від’їзду. Але одна з причин об’єднує всіх - це страх / Рустем Халілов // День. - 2014. - 22 трав. (№ 91). — С. 8-9.
Вимушені переселенці з Криму після окупації його Росією.

Інжуватова, Христина.

Півтисячі біженців зі сходу очiкують на Львівщині / Христина Інжуватова // Україна молода. - 2014. - 29 трав. (№ 76). — С. 3.
Прибуття на Львівщину біженців зі східних регіонів України.

Слов’янськ: життя під окупацією терористів / спілкувався Петро Порошенко // Слово просвіти. - 2014. - 5 - 11 черв. (№ 22). — С. 2.
Розмова з простою жителькою м. Слов’янська, яка вимушена була покинути місто у зв’язку з проведенням військових дій на території східної України.

Ніконов, Григорій.

Коли нікуди втікати: тимчасово переміщені особи з Донбасу можуть опинитися у становищі ”заробітчан” на новому місці проживання у рідній країні / Григорій Ніконов // Коментарі. - 2014. - 6 черв. (№ 21). — С. 2.
Проблеми соціальної інтеграції тимчасово переміщених осіб зі східних регіонів України.

Ведернікова, Інна.

Коридор життя / Інна Ведернікова // Дзеркало тижня. - 2014. - 11 черв. (№ 82). — С. 1, 4.
Проблеми захисту мирних громадян в умовах проведення антитерористичної операції в східних регіонах України.

Галух, Александр.

Президент Петр Порошенко поручил силовикам создать коридор для граждан, желающих покинуть регионы, занятые боевиками / Александр Галух // Факты и комментарии. - 2014. - 11 июня (№ 100). — С. 4.

Иваненко, Анна.

”Из Донецкой и Луганской областей начало выезжать большое количество людей. Нужно срочно создать единую базу данных для переселенцев” / Анна Иваненко // Факты и комментарии. - 2014. - 12 июня (№ 101). — С. 4.
Створення на базі Держслужби України координаційного центру з проблем біженців з Луганської та Донецької областей; коментар прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Томилин, Антон.

Спасибо, что живые / Антон Томилин // Аргументы и факты в Украине. - 2014. - 11-17 июня (№ 24). — С. 7.
Огляд ситуації навколо проблеми переселенців із зони антитерористичної операції у східних регіонах України; пропозиції народного депутата України Сергія Тігіпка щодо підтримки біженців.

Понеділок, Наталія.

Найбільші проблеми - поселення та працевлаштування”: Дніпропетровський центр допомоги біженцям … потребує допомоги / Наталія Понеділок // День. - 2014. - 13-14 черв. (№ 106-107). — С. 10.
Діяльність Центру допомоги переселенцям і біженцям у Дніпропетровську.

Соколинська, Олена.

Проросійських ”зомбі” залишилась купка”: ”День” поговорив з мешканкою Слов’янська, яка виїхала з міста 11 червня / Олена Соколинська // День. - 2014. - 13-14 черв. (№ 106-107). — С. 11.

Балаева, Тамара.

Куда бегут из Донбасса: Жители городов, где идут военные действия, едут в центр и на запад страны, а еще - в Россию. Говорят, там проще найти работу. В Украине же устраиваются по-разному: кто грузчиком, а кто-то по специальности, например юристом / Тамара Балаева, Петр Пуляев, Александра Харченко // Вести (Всеукр. вып.). - 2014. - 11 июня (№ 98). — С. 5.

Карпенко, Олександр.

Життя на валізах / Олександр Карпенко // Сіл. вісті. - 2014. - 6 черв. (№ 62). — С. 1, 2.
Розглянуто проблеми вимушених мігрантів - людей, що виїжджають з місць проведення антитерористичної операції.

Полищук, Олег.

Один миллион жителей Донбасса пакуют чемоданы: у власти есть один месяц. Если все будет идти так, как оно идет сейчас, в начале июля Украина столкнется с массовым бегством жителей Донбасса в центр Украины / Олег Полищук // Деловая столица. - 2014. - 16 июня (№ 24). — С. 5.
Наслідки військових дій на Донбасі - за офіційними даними Міністерства соціальної політики України із зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях виїхало 3,6 тис. громадян.

Небогатов, Олександр.

Діти зі Сходу / Олександр Небогатов // Сіл. вісті. - 2014. - 17 черв. (№ 65). — С. 2.
Про облаштування біженців з районів проведення антитерористичної операції.

Шевчук, Ирина.

Сербская Краина и Донбасс: параллели и антипараллели: антитеррористическая операция Украины в Донбассе в одном отношении похожа на отечественную войну Хорватии в Сербской Краине: Украина сейчас, как и Хорватия 19 лет назад, освобождает свою территорию, а не посягает на чужую / Ирина Шевчук // Деловая столица. - 2014. - 16 июня (№ 24). — С. 17.

Семенченко, Марія.

Покалічене життя … / Марія Семенченко, Інна Лиховид // День. - 2014. - 18 черв. (№ 109). — С. 4.
Проблеми надання допомоги вимушеним переселенцям зі східних регіонів України.

Баран, Євген.

Бєжєнці … / Євген Баран // Слово просвіти. - 2014. - 19 - 25 черв. (№ 24). — С. 6.
Ситуація з переселенцями з  східних регіонів України.

Денисова, Людмила.

Агент социального назначения: глава Минсоцполитики Людмила Денисова, вывезшая недавно из родного Крыма своих детей, рассказала, как государство пытается помочь её землякам и жителям юго-востока / Людмила Денисова; интервью провела Евгения Вецько // Корреспондент. - 2014. - № 23 (13 июня). — С. 26-28.

Кучерява, Олександра.

Парламент визначив права вимушених переселенців: Верховна Рада України на своєму засіданні 19 червня прийняла закон про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України. Які заходи передбачає прийнятий парламентом законопроект? / Олександра Кучерява // Голос України. - 2014. - 25 черв. (№ 120). — С. 3.